Prosvetari-Vlada, nastavak sutra

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari-Vlada, nastavak sutra

Beograd -- Prosvetni radnici smanjili prvobitne zahteve za povećanjem plata. Nastavak pregovora predstavnika sindikata i Vlade sutra, dogovor sve izvesniji.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji povrdio da je sindikatima stigao zvaničan poziv na nastavak pregovora.

"Bliži smo dogovoru", kazao je Erdelji.

Posle današnjeg sastanka u Agenciji za mirno rešavanje sukoba, sindikati prosvetnih radnika su Vladi Srbije poručili da traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osam milijardi dinara.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić potvrdio je da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima sindikata pred Agencijom za mirno rešavanje sporova i da se rešenje za prekid štrajka mora pronaći što pre.

Četvrti radni dan za redom u velikom broju škola u Srbiji vlada potpuna tišina. Ni telefoni ne zvone jer roditelji više i ne zovu da pitaju kada će početi nastava.

Tako je i u Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" na Novom Beogradu čiji nastavnici u štrajku odbacuju opaske da su krivi što deci oduzimaju pravo na obrazovanje.

"I naša deca su đaci. I ja imam dete i meni je žao što je tako", poručuje nastavnica Suzana Raičević.

Po prvi put, štrajkače i državu pokušava da pomiri Agencija za mirno rešavanje sporova. Prvi sastanak trajao je više od tri sata i ispostavljena je računica od koje prosvetari ne odustaju, poručuje Tomislav Živanović iz sindikata "Nezavisnost".

"Kratkoročni je da rešimo problem štrajka - to košta negde oko osam milijardi dinara", kaže on.

(FoNet, arhiva)

I dok sindikalci kažu da četiri milijarde dinara, koje je ponudila ministarka finansija Diana Dragutinović, njima nisu dovoljna, resorni ministar Žarko Obradović objašnjava da štrajkačima niko još nije zvanicno taj novac ni ponudio. Kako navodi, to je tek projekcija mogućnosti.

"Nismo pronašli četiri milijarde dinara, nego je ministarka finansija Diana Dragutinović na osnovu ekonomskih pokazatelja vezanih za zadnje dane decembra i prve dane januara navela da se može očekivati veći priliv u budžetu od eventualno četiri milijarde i da to može biti predmet razgovora sa sindikatima prosvete", naveo je on.

"Da li je ta projekcija dobra ili nije, da li je u pitanju ta suma, manja ili veća, to će se objektivno znati tek nakon prvog kvartala", rekao je Obradović.

Ministar prosvete je još jednom pozvao sve sindikate da prekinu štrajk i deci omoguće, kako je rekao, obavljanje normalnog procesa obrazovanja.

Ministrove apele ne samo da ne čuju prosvetari nego ni ostali zaposleni u javnom sektoru. Po ugledu na kolege iz prosvete, u štrajk će i lekari i farmaceuti, ali i policajci.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je računica jasna. Ukoliko bi se samo prosvetarima izašlo u susret sa povećanjem plata od 24 odsto, njihov prvobitan zahtev bio bi težak 18 milijardi dinara koje bi trebalo obezbediti iz budžeta.

On upozorava da je ovaj domino efekat u javnom sektoru bio i očekivan.

"Ono što je najopsanije u Srbiji je ničim izazvan optimizam. Znači dokle god se pristupa razumno problemima imamo i razumno stanovništvo koje shvata da treba da se istrpi kriza, a kada se krene sa optimizmom to je signal za pobunu", ocenjuje Zdravković.

"Ovo što se sada dešava i što će se prelomiti na javni sektor je izazvano ničim izazvanim optimizmom. Umesto optimizma treba ići sa pesimizmom i reći da para nema", poručuje on.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.