Obradović očekuje smanjenje broja škola u štrajku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović očekuje smanjenje broja škola u štrajku

BEOGRAD -

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da očekuje da će posle dopisa Ministarstva svim načelnicima školskih uprava i direktorima škola broj škola koje štrajkuju biti smanjen.

Obradović je na sednici skupštinskog Odbora za prosvetu rekao da je Ministarstvo u dopisu upućenom školskim upravama i direktorima škola želelo da upozna zaposlene, školske odbore i roditelje o tome šta je vlada učinila i šta je ponudila.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ponovio da su ekonomski pokazatelji takvi da se može očekivati povećanje plata zaposlenima u prosveti, ali da će se to definitivno znati u drugoj polovini aprila, kada budu poznati rezultati priliva sredstava u budžet u prvom kvartalu.

"Broj škola u štrajku se smanjio i očekujem da će taj broj posle dopisa biti još smanjen", rekao je Obradović i dodao da Vlada Srbije želi da bude završen štrajk prosvetara i da položaj zaposlenih u toj oblasti bude poboljšan, ali da se zakon mora poštovati.

U dopisu je, između ostalog, rečeno da je Vlada Srbije spremna da zaposlenima koji su zbog štrajka primili umanjenu zaradu taj iznos plate nadoknadi, ali pošto budu nadoknađeni izgubljeni časovi.

Obradović je naveo da su direktori škola dostavljali Upravi za trezor podatke o tome ko štrajkuje, a ko ne, kao i da od 1.804 škole u Srbiji podatke nije dostavilo 74.

U dopisu je navedeno i da će vlada ispuniti sve obaveze iz Protokola vezane za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, odnosno povećanje primanja, kao i u vezi sa rešavanjem sistemskih pitanja razvoja i unapređivanja obrazovnog sistema.

Prema Obradovićevim rečima, 1.203 škole trenutno rade normalno, dok se u 591 radi skraćeno i časovi traju 30 minuta.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami naveo je da štrajk traje već 70 dana, da veliki broj dece nema regularnu nastavu već duže vreme i da se mora iznaći rešenje.

On je predložio ministru da se novac iz budžeta obezbedi tako što će on biti preraspoređen.

Živanović: Cilj je vratiti obrazovanje u centar društva

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da sutrašnji ulični protest tog sindikata ima za cilj da javnosti pokaže da je obrazovanje u Srbiji diskreditovano i na marginama i da se prosveta vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Živanović je za RTV B92 rekao da ima pozitivnih pomaka i da se nazire rešenje u vidu postizanja sporazuma između Vlade Srbije i sindikata, ali da će i ukoliko tokom dana dođe do dogovora, sutra, ipak, biti održan protest.

Okupljanje učesnika predviđeno je na Trgu Nikole Pašića odakle će se uputiti ka Predsedništvu Srbije, a zatim i pred vladu i Ministarstvo prosvete i nauke, najavio je on.

Živanović očekuje dolazak oko 20.000 ljudi iz unutrašnjosti i Beograda i priključenje protestu sindikata zdravstva i pravosuđa i najavio je da će u cilju rešavanja problema biti predata pisma ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Živanović je naveo da su smanjena sredstva za obrazovanje u budžetu, da lokalna uprava ne izmiruje obaveze prema obrazovanju i da je oko 1.400 škola i dalje u štrajku.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, on je potvrdio da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u nalaženju rešavanja tog problema.

Živanović je rekao da ne očekuje da će školska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat "Nezavisnost" predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.

Bez plate 20.000 nastavnika

Zaposleni u 250 škola širom Srbije nisu dobili februarsku platu niti znaju kada će je dobiti, a broj onih koji i dalje čekaju zaradu je 15.000 do 20.000, piše danas Politika.

Isplata kasni zato što direktori nisu postupili po nalogu ministarstva prosvete i nauke da zaposlenima plate obračunaju na osnovu efektivnog rada.

Zamenica predsednika upravnog odbora društva školskih direktora Irena Brajević je rekla da je trebalo i da se onima koji su 8. februara nastavili štrajk oduzme oko 33 odsto od zarade.

Ona podseća da uvođenje obračunavanja plata prosvetara na osnovu sati efektivnog rada "nije poznato" zakonima niti pravilnicima Republike Srbije.

"Taj korak je sada uveden da bi se direktori primorali da smanje zarade zaposlenima i tako im nanesu materijalnu štetu. Zbog toga mogu krivično odgovarati", kaže Irena Brajević.

Društvo direktora škola predložilo je da se zaposlenima ponudi rešenje koje će ih obavezati da izgubljene sate rada nadoknade. U Osmoj beogradskoj gimnaziji primenjen je taj predlog i profesori se nisu žalili.

Potpisali su rešenja i preuzeli obavezu da nadomeste po 15 izgubljenih minuta od svakog skraćenog časa. Jednim časom od 45 minuta nadoknadiće vreme oduzeto u toku tri skraćena časa.

"Rešenja o nadoknadi radnih sati po tom modelu postala su konačna i ne postoji zakonski osnov da se zaposlenima umanje plate zbog štrajka", rekla je Irena Brajević.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.