Obradović: Štrajk bez osnova

Izvor: B92, Beta, 14.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Štrajk bez osnova

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da nema realnih razloga za štrajk upozorenja koji su najavili prosvetari kako bi inicirali izmene nedavno donetog Zakona.

Taj sindikat najavio je da će u ponedeljak, 16. novembra, organizovati štrajk upozorenja zbog najavljene racionalizacije u obrazovanju i kako bi se inicirale izmene nedavno donetog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prema najavi, članovi USPRS neće držati prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Pored toga što su zbog proglašene epidemije gubili nastavu, učenici osnovnih i srednjih škola će i u ponedeljak izgubiti prvi čas. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da ne održi jedan čas u popodnevnoj i prepodnevnoj smeni. Oni su nezadovoljni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i najavljenom racionalizacijom.

"Ljude je uhvatila panika na terenu, ne znaju da li će ostati bez posla, da li ima nekog socijalnog programa. On se ne oglašava, tako da smo mi morali da skrenemo pažnju javnosti da nešto mora da se uradi i promeni. Ovo je stanje organizovanog haosa. Inspektori rade šta hoće, proglašavaju viškove, neregularno raspisuju konkurse, a ministarstvo ne reaguje”, ističe predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.

Ministar prosvete ipak kaže da nema realnih razloga za ovaj štrajk upozorenja.

"Racionalizacije će biti na način koji sam ja već saopštio u dogovoru sa svim zaposlenima i sindikatima uz ponudu jednog socijalno ekonomskog programa i uz mogućnost ljudi da sami izaberu šta im u odnosu na to valja činiti, ali da moramo vršiti promene uključujući i uniju sindikata”

Pojačane higijenske mere u školama

Ministar prosvete kaže da bi zbog epidemije novog gripa u svim školama trebalo da budu preduzete pojačane higijenske mere, ali i da će se o daljem odvijanju nastave i eventualnoj obustavi odlučivati u zavisnosti od broja dece koja se budu razbolela.

"Meni je nelogično da može u ovo vreme gripa i najave njegovog trajanja do marta, meni je nelogično da može postojati ijedna škola u kojoj nisu obezbeđena sredstva o kojima ja govorim. Briga za decu mora da postoji, nastavnici moraju da budu, i nastavnici, takođe i lokalna samouprava, ako nemaju para, u šta sumnjam, onda će roditelji, preko saveta roditelja obezbediti sredstva”, kaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Inače, o tome kako će se dalje odvijati nastava odlučivaće epidemiolozi i lokalne vlasti u skladu sa epidemiološkom situacijom. Obradović kaže da ako se u narednim mesecima od novog ili sezonskog gripa razboli veći broj dece, nastava će se privremeno obustaviti.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.