Nema dogovora, prosveta u štrajku?

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora, prosveta u štrajku?

Beograd -- Pregovori sindikata obrazovanja Srbije i sindikata Nezavisnost s predstavnicima Vlade završeni su bez dogovora o povećanju plata zaposlenih u prosveti.

Sastanak dva sindikata i predstavnika resornih ministarstava počeli su oko 15 sati, a kako je rekao predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović, "na sastanku ništa nije dogovoreno".

"Dogovorili smo se da nastavimo razgovore posle praznika", rekao je Pavlović, navodeći da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogućnost dogovora o isplati jubilarnih nagrada, dok će pitanje povećanja zarada ići "teško".

Današnjim razgovorima nisu prisustvovali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat prosvetnih radnika Srbije. Ti sindikati su odbili poziv ministarstva prosvete da potpišu Protokol o ceni rada za 2011. godinu koji predvidja da zaposlenima u januaru plata bude uvećana za dva, umesto za sedam odsto.

Svi sindikati najavili su štrajk za 28. januar 2011. godine zahtevajući povećanje plata. "Idemo u štrajk 28. januara ukoliko se do tada ne ispune naši zahtevi", naveo je Pavlović.

Sindikat obrazovanja zahteva povećanje plate za oko deset odsto, u januaru za oko šest procenata, u aprilu za oko 2,5 odsto, a potom i u oktobru.

Pavlović je podsetio da su zarade u prosveti zamrznute dve i po godine, da je prosečna plata u prosveti 36.000, a da vlada nudi početno povećanje od svega dva odsto.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.