Nema dogovora ministra i prosvetara, štrajk se nastavlja

Izvor: NTV.rs, 17.Mar.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora ministra i prosvetara, štrajk se nastavlja

BEOGRAD – Čelnici dva sindikata koji su u štrajku i ministar prosvete Srđan Verbić, danas nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetnih radnika, pa će protest u školama, koji ulazi u pet mesec, biti nastavljen.
Verbić je na sastanku sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindikata radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem, rekao da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << materijalni položaj.
„Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu“, rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.
Matijević i Antić ponovo su zatražili garancije i precizne datume kada će i na koji način vlada isplatiti jednu platu.
Čelnici sindikata su izrazili žaljenje zbog incidenta u kome je vodom poliven ministar Verbić, koji je, na konstataciju da su među štrajkačima sve dobri nastavnici, upitao „kako li polivaju vodom oni koji nisu dobri nastavnici“.
Tokom današnjeg protesta članova dva sindikata ispred Ministarstva prosvete, ministra Srđana Verbića za sada nepoznati štrajkači polili su vodom.
Verbić je došao do bine postavljene u parku Manjež, odakle se obraćaju čelnici dva sindikata koji organzuju protest, u nameri da ih pozove na razgovor, ali je poliven vodom po licu, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.
Članovi dva sindikata obrazovanja krenuli su nešto posle podneva u protestnu šetnju pod nazivom „Prosveto, vreme je“, od Doma Narodne skupštine do vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.
Protestvuju Unija sindikata prosvetnh radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije i njihovi članovi danas ne drže časove.
To je treći izlazak prosvetara na ulice za četiri meseca štrajka, a ministar Srđan Verbić, čiju ostavku traže, upozorio ih je da bi mogli da ostanu bez dela zarade.
Pre polaska u šetnju čelnici ta dva sindikata predali su pismo predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje za zahtevom da se omogući sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena stanju u obrazovanju.
Potpredsednik SRPS Milorad Antić rekao je Tanjugu pre početka protestne šetenje da će prosvetari dosadašnjim zahtevima pridružiti i novi – ostavku ministra Verbića.
Protest ulazi u peti mesec, jer prosveta nije izuzeta iz umanjenja zarada, što je glavni zahtev štrajkača koji traže i donošenje Zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika.
Štrajkači su nosili transparente „Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti“, „Razočarani, gladni i izdani Srbije“, „Dajte pare da vas opismeno“, „Nula dinara – pripreme za takmičenja…“.
Oko 15 časova štrajk je prekinut, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici koja je bila zatvorena, postepeno se normalizuje.
Tanjug 17.03.2015 15:10
Foto Tanjug, N. Jovanović,
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Srđan Verbić se žali da ga profesori mrze

Izvor: Njuz.net, 17.Mar.2015

Verbić misli da mu loše ide školstvo jer ga profesori mrze.. BEOGRAD, 17. mart 2014, (Njuz) — Ministar prosvete Srđan Verbić požalio se svojim prijateljima i saradnicima na loš tretman koji profesori imaju prema njemu i izrazio uverenje da je jedini razlog to što ga profesori ne vole.. - Profesorima...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.