Ministar pozvao nastavnike da rade

Izvor: Glas javnosti, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pozvao nastavnike da rade

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je direktore i nastavnike škola, koji su štrajkovali, da normalno drže nastavu i omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove, ali od juče ponovo štrajkuju svi sindikati prosvete.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije prva je saopštila da je odlučila da nastavi štrajk, kao i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Juče je i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila da nastavi štrajk, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potvrdio je predstavnik tog sindikata Miodrag Skrobonja.

Sindikat radnika u prosveti, na zahtev svog članstva, povukao je potpis sa protokola postignutog sa Vladom Srbije i doneo odluku da nastavi sa štrajkom u školama škraćenjem časova na 30 minuta.

Nakon pregovora vlade i sindikata u petak saopšteno je da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Predviđeno je da vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se juče nastava sa skraćenim časovima ili potpuno regularno odvija u oko 94 odsto škola u Srbiji.

Potpunom obustavom časova štrajkuje 100 škola u Srbiji. Čašovi su skraćeni na 30 minuta u 821 školi, dok je se nastava regularno odvija u 871 školi, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Precizira se da je nastava potpuno obustavljena u oko pet odsto škola, što je za 355 škola manje u odnosu na broj škola koje nisu radile u petak.

Agencije

antrfile

Atanacković: Prosvetari ugrožavaju državu

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković smatra da pojedini sindikati prosvetnih radnika nerealnim zahtevima za povećanjem plata ucenjuju državu i ugrožavaju privredu.

"Prosvetni radnici neće da prihvate ili ih ne interesuje šta se dešava sa državom i drugim budžetskim korisnicima", primetio je Atanacković, upozoravajući na opasnosti takvog stava bilo kojeg budžetskog korisnika.

"Ne mogu se remetiti ustanovljeni odnosi koji postoje među korisnicima budžeta, jer ako se to učini onda ćemo apsolutno dobiti inflaciju. Da bi se zadovoljili prosvetni radnici, država bi morala ili da štampa novac ili da se dalje zadužuje", istakao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da potpuno odustajemo od jednog sistema i koncepta ozbiljne države, a da se i ne govori o tome da na takav način ne možemo da očekujemo da postanemo članica Evropske unije.

On se slaže sa tvrdnjama prosvetnih radnika da su im plate male, ali ih podseća da su zarade male i u zdravstvu i drugim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta. Predsednik Unije poslodavaca kaže da prosvetarima treba skrenuti pažnju na činjenicu da su plate u realnoj privredi u proseku manje nego plate budžetskih korisnika.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.