Bez dogovora prosvetara i Vlade

Izvor: B92, Beta, Fonet, 21.Jan.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora prosvetara i Vlade

Beograd -- Sastanak Vlade i sindikata u oblasti obrazovanja nije rezultirao dogovorom, pa će razgovori biti nastavljeni 24. januara kada će škole započeti zakonski štrajk.

Dogovoreno je da sindikati do ponedeljka dostave detaljan plan raspodele sredstava koja traže od Vlade.

Sastanku, koji je trajao duže od dva sata u Ministarstvu finansija, prisustvovali su predstavnici sva četiri reprezentativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikata obrazovanja, kao i ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović.

Kako je novinarima rekao predsednik Sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović, u oko 300 škola, članica tog sindikata, u ponedeljak će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji nakon sastanka u Ministarstvu finansija je rekao da sindikati do 10 sati u ponedeljak dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri sindikata razgovarali su o zahtevima sindikata pred najavljeni štrajk, i mogućnosti Vlade Srbije da te zahteve ostvare, obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

Štrajk zajednički organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", čiji su čelnici pozvali i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da u zajedničkom protestu dođu do ispunjenja zahteva.

Sindikat obrazovanja Srbije, takodje je najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 20-ak milijardi dinara, da bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade, a osim toga jedino još zahteva da planirana januarska povišica za prosvetare umesto dva odsto bude usklađena sa šestomesečnom inflacijom u protekloj godini, pri čemu bi povišica bila između pet i šest procenata.

Sindikat "Nezavisnost" štrajkovaće od 24. januara skraćenjem časova na 30 minuta, ali će i njihovi članovi potpuno obustaviti rad 28. januara.

Erdelji je danas ranije pre sastanka za B92 rekao da bi ministar morao da zna Ustav i prava na štrajk malo bolje.

„On bi trebalo malo da pogleda Ustav, član 6, gde je međunarodno pravo inkorporirano u naš pravni sistem, a to su sve potpisane međunarodne konvencije, koje moraju da se poštuju, poput međunarodne konvencije rada", kaže on i objašnjava da samo esencijalne delatnosti nemaju pravo da potpuno obustave rad, a to se ne odnosi na prosvetu.

Kada je reč o zahtevu prosvetara da se povećaju budžetski izdaci za prosvetu, Erdelji objašnjava da je budžetom za ovu, ali i naredne godine, predviđeno smanjenje sredstava za obrazovanje.

"Za 2011. predviđeno je 3,4, 2012. 3,3, a 2013. 3,1 odsto očekivanog BDP-a. Mi prvo tražimo ono što su nam pojeli za ove tri godine", kazao je on i dodao da se povećanjem budžetskih sredstava, između ostalog, traži i povećanje, odnosno raspoređivanje plata.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.