Bez dogovora o platama prosvetara

Izvor: RTS, 26.Jan.2011, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o platama prosvetara

Od petka sve škole u nekom obliku štrajka, jer predstavnici Vlade i sindikata nisu postigli dogovor o platama prosvetnih radnika. Ispunjavanje zahteva prosvetara izazvalo bi rast inflacije i dovelo do makroekonomske nestabinosti, rekao ministar Žarko Obradović.

Od petka više od hiljadu i po škola stupa u štrajk, najavljuju sindikalci. Sastanak četiri sindikata sa predstavnicima vlade nije uspeo, najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanje povećanja plata - nije rešeno. Postignut je samo dogovor o isplati otpremnina i jubilarnih nagrada.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je zahtev sindikata prosvete da se ulaganja u obrazovanje povećaju za 20 milijardi dinara "nerealan" i da bi se time ugrozila makroekonomska stabilnost države.

"Ne možemo ići preko ekonomskih mogućnosti naše zemlje, to je

predstavnicima sindikata na današnjem sastanku predočio i premijer", kazao je Obradović gostujući u Dnevniku.

Govoreći o eventualnom nastavku pregovora, Obradović je rekao da će o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti moći da se opet razgovara kada se ponovo budu sagledali ekonomski pokazatelji što će, prema Obradovićevim rečima, biti moguće u aprilu.

Na sastanak sa predstavnicima vlade otišlo se već sa nevericom u pozitvan ishod razgovora. Od ponedeljka - kažu sindikalci - nema pomaka. O povećanju plata kažu nije bilo ni govora.

"Ne nude nam ništa, nude nam maglu. Mi op petka stupamo u štrajk. Normalno kompletno obrazovanje svi će sindikati ući", kaže Tomislav Živanović, iz sindikata "Nezavisnost".

Sastanak sa vladom reklo bi se, ujedinio je sva četiri sindikata, iako su do danas imali različite zahteve. U štrajku su od večeras odlučniji i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije.

Branislav Pavlović iz sindikata obrazovanja Srbije očekuje da će od 1 830 škola ući u štrajk bar jedno 1 600 škola, sem specijalnih škola i škola na Kosovu.

A koliko bi štrajk mogao da traje - za sada se ne zna.

"Mi smo još u septembru mogli da razgovaramo oni su čekali zadnji čas, e sad kad je tvrdo sad su se setili dijaloga", kaže Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije .

Nezadovoljstvo će se prividno stišati sutra, pa će se školska slava proslaviti po planu, a od petka - umesto u osvajanje znanja učenici će, hteli to ili ne imati više vremena za igru i zabavu.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škole od petka u štrajku

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2011

Predstavnici Vlade i sindikata u oblasti obrazovanja nisu postigli dogovor, pa je najaljeno da će gotovo sve škole od petka biti u nekom od oblika protesta

Nastavak na Večernje novosti...

Bez dogovora o zahtevima prosvetara, od petka štrajk

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Jan.2011

Predstavnici Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja danas nisu postigli dogovor, pa su sindikati najavili da će gotovo sve škole u Srbiji od petka, 28. januara, biti u nekom od oblika protesta. Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.