BEZ DOGOVORA VLADE I SINDIKATA, OD PETKA ŠTRAJK PROSVETARA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZ DOGOVORA VLADE I SINDIKATA, OD PETKA ŠTRAJK PROSVETARA

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja u sredu nisu postigli dogovor, pa su sindikati najavili da će gotovo sve škole u Srbiji od petka, 28. januara, biti u nekom od oblika protesta.

Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i granskog sindikata "Nezavisnost" u petak će potpuno obustaviti rad, dok će Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) započeti zakonsku obustavu rada, sa časovima od 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << minuta.

Sastanku su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović, i predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata u oblasti obrazovanja.

Ministar Obradović rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima sindikata, da vlada nije mogla da prihvati zahteve prosvetara jer bi njihovo ispunjavanje izazvalo rast inflacije i dovelo do makroekonomske nestabinosti.

Vlada je spremna da isplati jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu, i zaostale otpremnine, sa čime su se sindikati složili, rekao je Obradović navinarima nakon sastanka i istakao da je vlada predložila da se o mogućnostima poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika sa sindikatima razgovara krajem aprila.

"Vlada nije mogla da prihvati ostale zahteve sindikata, jer bi to ugrozilo makroekonomsku stabilnost zemlje i izazvalo rast inflacije", rekao je Obradović i naveo da je premijer Cvetković upozorio sindikate na dugoročne posledice njihovih zahteva.

Predstavnici sindikata rekli su novinarima nakon sastanka da im "vlada praktično nije ponudila ništa", odnosno da je izražena samo spremnost da se isplate jubilarne nagrade i otpremnine, što je, kako su rekli, vlada po zakonu obavezna.

Sindikat "Nezavisnost" stupiće u potpunu obustavu rada, rekao je predsednik tog sindikata Tomislav Živanović.

Predsednik USPRS Leonardo Erdelji rekao da je ministar Obradović preuzeo na sebe obavezu da preispita koji su to policajci prethodnih dana ulazili u škole, dodajući da je to posao inspekcije rada.

Erdelji je kazao da će Unija u petak stupiti u potpunu obustavu rada, dok je potpredsendik tog sindikata Milorad Antić naveo da je premijer Cvetković obećao da će u rešavanje probleme obrazovanja biti uključen predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik SOS Branislav Pavlović rekao je novinarima da će škole članice tog sindikata od petka biti u zakonskoj obustavi rada, a potom je moguće da će stupiti u generalni štrajk.

"Od 1.830 škola, oko 1.600 ustanova biće u štrajku, ne racunajući specijalne škole, škole na Kosovu...", rekao je Pavlović.

Premijer Mirko Cvetković i ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović, poručili su u razgovoru s predstavnicima sindikata prosvete da su njihovi zahtevi za dodatnih 20 milijardi dinara nerealni i da bi to dovelo do enormnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije.

U saopštenju iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima navedeno je da je vlada predložila predstavnicima četiri sindikata da se, u cilju unapređivanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti tokom 2011. godine isplate jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu, i zaostale otpremnine zaposlenima u prosveti iz osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Vlada Srbije razume položaj zaposlenih u prosveti, ali smatra da se teret krize mora ravnomerno raspoređivati i da bi ispunjenje svih zahteva sindikata izazvalo haos u ekonomiji zemlje koji bi imao nesagledive posledice, ističe se u saopštenju.

Premijer Cvetković je, tokom razgovora, kako se navodi, upozorio predstavnike sindikata u prosveti da njihovi interesi ne bi trebalo da budu na štetu zaposlenih u drugim sektorima, niti usmereni na ekonomsku destabilizaciju zemlje.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajkovaće gotovo sve škole?

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 02:10

Beograd -- Nakon neuspeha pregovora predstavnika Vlade Srbije i prosvetara, sindikati najavljuju da će sutra štrajkovati više od 1.500 škola...Nakon što proslave školsku slavu, prosvetari od petka počinju štrajk pošto je vlada odbila njihove predloge da im poveća plate...Tri sindikata potpuno...

Nastavak na B92...

U više od 1.000 škola od 28. janura generalni štrajk

Izvor: 025info.rs, 27.Jan.2011

U više od 1.000 osnovnih i srednjih škola u petak 28. janura će nastava biti potpuno obustavljena dok će u 740 škola biti skraćeni časovi na 30 minuta, odlučili su sinoć sindikati prosvetnih radnika nakon neuspešnih

Nastavak na 025info.rs...

Propali pregovori Vlade i Sindikata prosvete. Škole od sutra u štrajku.

Izvor: TV Avala, 27.Jan.2011

Danas proslavljanje Svetog Save. Predstavnici Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja danas nisu postigli dogovor, pa su sindikati najavili da će gotovo sve škole u Srbiji od petka, 28. januara, biti u nekom od oblika protesta. Škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS),...

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.