Velika dvadesetorica: nerešeni samit

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika dvadesetorica: nerešeni samit

20.11.2014. -

Vladimir Putin je zadovoljan rezultatima samita dvadesetorice. Prema mišljenju predsednika Rusije, on je bio sadržajan i protekao je u povoljnoj atmosferi. Ovo je šef državne dume izjavio na konferenciji za štampu prema rezultatima foruma završenog u australijskom Brizbejnu.

Analitičari sa svoje strane ističu neviđeni pritisak koji su pokušali da priprede ruskom lideru organizatori samita. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << I podvlače: zahvaljujući diplomatskoj suzdržanosti Putina strane u Brizbejnu su odigrale nerešeno.

Završni ručak lidera zemalja dvadesetorice protekao je bez Vladimira Putina. Ruski lider je odabrao da se naspava pred odlazak na posao, poslavši na sastanak ministra ekonomije Antona Siluanova. A kako ne bi bilo špekulacija tim povodom, predsednik Rusije je objasnio: predstoji mu let dug 18 sati i iz aviona on odlazi direktno na posao. U australijskom Brizbejnu Putin je obavio jedno od najdaljih svojih putovanja: za osam dana stigao je da poseti Peking, gde je učestvovao u dvodnevnom samitu ATES, i Vladivostok.

Završni komunike samita G-20 ispao je bledunjav. Jedina tačka na kojoj se zadržava pogled jeste obećanje opšteg napretka ekonomije dvadesetorice do 2018. godine za 2%. Takvi ne baš upečatljivi rezultati objašnjavaju se prosto, podvlači direktor analitičkog odeljenja investicione grupe Nord-Kapital Vladimir Rožankovski.

- U današnjem trenutku nema konceptualnog plana razvoja ekonomije. Evo već osmi samit dvadesetorice konstatuje činjenicu da mehanizmi zastarevaju, potrebni su neki novi. U stvari, to je ono o čemu stalno govori Rusija – treba da postoji multipolarni svet sa raznim valutama.

Zapadnim zemljama G-20 ruski predlozi se ne dopadaju. O tome kako oni ne ćele pojavu novih centara moći na ekonomskom i političkom frontu govore i napori koje su organizatori uložili kako bi maksimalno razdvojili Rusiju i Kinu. Očigledno ozbiljno se plaše dogovora Moskve i Pekinga o obračunavanju u juanima i rubljama.

Na kraju osnovna radnja odvijala se van okvira radnih savetovanja – pošto nije bila posvećena ekonomiji, već politici, ističe direktor Međunarodnog instituta za političke ekspertize Jevgenij Minčenko.

- Ključno pitanje bila je Ukrajina, pri tome desila se vrlo jsna podela. Obratite pažnju da je Putin vrlo pozitivno razgovarao sa predstavnicima azijskih zemalja na samitima BRIKS i ATES. Ali istovremeno ispostavilo se da predstavnici Zapada nisu spremni za dijalog sa Putinom. Po svemu sudeći, na njega se vršio prilično snažan pritisak u cilju da se primora da preda Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Upravo zato dijalog nije uspeo, i Putin je prevremeno napustio samit. Desila se podela starih ekonomija: Evropa, SAD i sateliti anglosaksonskog sveta kao što su Australija i Kanada s jedne strane, a sa druge ekonomije u razvoju, kao što su Indija, Kina i Rusija.

Kako ističu posmatrači, na samitu Velike dvadesetorice Vladimir Putin se ponašao prilično sigurno – za razliku, između ostalog, od Baraka Obame. Mada Putin ne postavlja sebi zadatak da se svidi zapadnim liderima. On je jasno stavio do znanja pred odlazak u Australiju: neće moliti da sankcije budu ukinute i ne namerava ni pred kim da se ponižava. U celini Putinova dejstva sada dovode do toga da uloga Rusije kao nezavisnog centra teže samo raste.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Sergey Guneev    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.