Putin: Rusija će odgovoriti ako Finska uđe NATO

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija će odgovoriti ako Finska uđe NATO

Rusija će odgovoriti ako susedna Finska uđe u NATO, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, on je dodao da će Moskva pokušati da započne dijalog sa NATO-om, uprkos širenju prema ruskim granicama.

"Finski predsednik je došao sa predlozima o prvim koracima u cilju povećanja poverenja i sprečavanje sukoba u Baltičkom vazdušnom prostoru. Već sam rekao da se slažem sa ovim. Mi ćemo pokušati da započnemo dijalog sa NATO-om na samitu u Briselu ", izjavio je je Putin.

Putin i predsednik Finske Sauli Ninisto su se složili da se razvije niz bezbednosnih mera za kontrolu letova preko Baltičkog mora. Finski predsednik je rekao da bi vojni avioni trebalo da izbegavaju isključivanje uređaja za indetifikaciju u regionu.

"Svi znamo rizik sa ovim letovima i ja sam predložio da se složimo da se transponderi koriste na svim letovima u regionu Baltičkog mora", rekao je Ninisto.

Putin, je zauzvrat, istakao da NATO avioni sprovode letove nad baltičkim zemljama sa svojim isključenim transpoderima duplo više nego ruski.

"Pozdravljamo finskog predsednika i njegov predlog da se zabrane letovi nad Baltikom sa isključenim transponderima. Po mom dolasku nazad u Moskvu narediću Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane da pokrenu ovo pitanje na predstojećem sastanku Rusija-NATO, koji će se održati nakon Rusija-NATO samita u Varšavi ", dodao je on.

Putin je rekao da će Rusija poštovati Finski izbor ako odluči da se pridruži NATO-u, ali će morati da u skladu s tim i odgovori.

"Da li mislite da ćemo nastaviti da delujemo na isti način ako Finska uđe u NATO? Mi smo povukli naše vojnike 1.500 km od granice. Da li mislite da će oni ostati tamo?", rekao je Putin novinarima.

Primedbe su upućene na zajedničkoj pres-konferenciji dvojice šefova država nakon njihovog razgovora u letnjoj rezidenciji finskog predsednika.

Rusija je presrela nekoliko američkih aviona iznad Baltičkog mora u neposrednoj blizini granice u poslednjih nekoliko meseci, tvrdeći da NATO avioni nisu imali uključene uređaje za indentifikaciju.

RT

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin: Ako Finska uđe u NATO premestićemo svoje trupe

Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016

Rusija će premestiti svoje trupe ako Finska uđe u NATO, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin posle susreta sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom..."Ako Finska uđe u NATO to znači da su finski vojnici prestali da budu nezavisni, suvereni u punom smislu te reči i da su postali deo vojne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.