Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2017, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakintos: Dva snimka i svedočenje petorice osumnjičenih

Petorica od ukupno devet osumnjičenih muškaraca za ubistvo američkog turiste na Zakintosu pojavili su se danas pred istražnim sudijom na tom grčkom ostrvu. O čitavom slučaju objavljena su dva snimka u Grčkoj.

Petorica osumnjičenih, uključujući Grka, svedočili su pred istražnim sudijom, dok će preostala četvorica osumnjičenih to učiniti u četvrtak. Nakon toga, sudija će doneti odluku za svakog osumnjičenog pojedinačno da li će postaviti kauciju ili će zadržati >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u pritvoru.

Grčki mediji objavili su nova dva snimka sa nadzornih kamera na kojima je snimljen početak sukoba i brutalno prebijanje Bakarija Hendersona ispred kluba na Zakintosu, posle kojeg je američki turista preminuo.

Za to ubistvo u pritvoru se kao osumnjičeni nalaze sedmorica srpskih državljana, jedan Grk i Britanac poreklom iz Bih.

Prvi snimak: Noć 18. jula na Zakintosu, za samo nekoliko sekundi pretvorilla se u tragediju. Video snimak sa kamere u lokalu Barkod pokazuju kako se hostesa fotografisala sa 22-godišnjim američkim državljaninom Bakarijem Hendersonom i njegovim prijateljem. To je bio povod da joj jedan od mladića za šankom, koji je prema nezvaničnim saznanjima srpski državljanin, prospe piće u lice. Henderson mu se potom obratio, a mladić mu je uzvratio udarcem u glavu. Ubrzo je udarac uzvratio i Henderson i tad nastaje opšta tuča. Prema rečima očevidaca američki mladić je pobegao iz bara.

Drugi snimak: Sledeći snimak sa sigurnosnih kamera iz obližnjih lokala pokazuje da je za njim krenula grupa muškaraca. Jedan od njih ga sustiže i baca na parkirani automobil - taj udarac je već oborio Hendersona. Međutim, tada se desetak njih obrušava na njega. Desetak sekundi ga udaraju nogama i rukama - do smrti. Snimak pokazuje i kako prolaznici pokušavaju da zaustave prebijanje - neki od napadača i sa njima se sukobljavaju.

Ubrzo, po dolasku u bolnicu, Bakari Henderson proglašen je mrtvim, a grčka policija uhapsila je sedmoricu srpskih državljana, grčkog barmena i Britanca poreklom iz BIH koji je u Barkodu radio kao obezbeđenje. Protiv svih je podneta krivična prijava za teško ubistvo, odnosno ubistvo s predumišljajem...

Uhapšene srpske državljane nekoliko puta obišao je počasni konzul u Grčkoj, koji je, kako kaže, želeo da vidi da li se poštuju njihova ljudska prava u pritvoru.

"Razgovarao sam sa načelnikom policijske uprave Zakintosa, obezbeđeno je da imaju telefon, da mogu sa karticom da zovu roditelje ili koga hoće, u određeno vreme. Oni su našli advokate i suđenje će im se zakazati najkasnije za 18 meseci, pošto po grčkim zakonima, ako bude posle 18 meseci, oni se oslobađaju", naveo je konzul Viktor Ruhas.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kaže da srpski organi prate situaciju na Zakintosu i da će to ministarstvo pružiti svu neophodnu pomoć uhapšenima:

"Moramo da sačekamo da istražni sudija završi posao i da vidimo da li će se pokrenuti postupak ili ne i protiv kojih lica, a tada mi kao Ministarstvo možemo da stupimo na snagu i pružimo pomoć prema međunarodnim sporazumima i sporazumima sa Grčkom".

Ministarka kaže i da bi trebalo da se preispita ima li osnova da srpski organi preuzmu sudski postupak. A da li postoji mogučnost da osumnjičeni budu izučeni u Ameriku, Kuburović kaže da mogućnost izručenja zavisi od sporazuma koje postoje između Grčke i SAD.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petorici osumnjičenih za ubistvo Amerikanca odredjen pritvor

Izvor: Beta, 12.Jul.2017

Grčke vlasti odredile su pritvor petorici od ukupno devet osumnjičenih muškaraca za ubistvo američkog turiste na Zakintosu.Protiv ukupno devetorice muškaraca, medju kojima su jedan Grk, sedmorica srpskih državljana i jedan Britanac srpskog porekla, podignuta je optužnica za namerno ubistvo zbog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.