Šutanovac: Čekamo poziv EU

Izvor: RTS, 27.Mar.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Čekamo poziv EU

Srbija očekuje zvanično pismo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, rekao ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. Članstvo naše zemlje u toj agenciji važno je za dalji razvoj odbrambene industrije, ističe Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da Srbija očekuje zvanično pismo od visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, na koje će ministarstvo pozitivno odgovoriti.

Ministarstvo odbrane je sva dokumenta u vezi sa napadom NATO na zgradu Radio-televizije Srbije stavilo na uvid tužilaštvu i veoma smo zainteresovani da se taj događaj u potpunosti rasvetli, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Nedavno sam zatražio i pomoć Jelka Kacina kako bismo dobili informaciju o proceduri, i o tome da li ona predviđa komunikaciju pilota sa bazom u vreme intrevencije, odnosno da li postoji mogućnost da taj razgovor bude presretnut i kasnije nabavljen njegov transkript", istakao je ministar odbrane.

Šutanovac je poručio da je ministarstvo odbrane spremno da uradi sve da bi došli do istine o bombardovanju zgrade RTS-a.

Članstvo u Evropskoj odbrambenoj agenciji biće "prvi korak Srbije u sistem EU" i Ministarstvo odbrane je posebno ponosno zbog toga, rekao je Šutanovac novinarima posle obilaska Komande kopnene vojske i čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa u Kasarni "Knjaz Mihailo" u Nišu.

"Članstvo naše zemlje u Evropskoj odbrambenoj agenciji je važno za dalji razvoj i istraživanja u oblasti odbrambene industrije i naš cilj je da ta industrija proizvodi još savremenija sredstva", rekao je Šutanovac.

Ministri odbrane svih država članica EU, na zasedanju Upravnog odbora Evropske odbrambene agencije u četvrtak 22. marta, doneli su jednoglasnu odluku o početku pristupanja Srbije administrativnom aranžmanu sa tom agencijom EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je poslednjih godina višestruko povećala izvoz naoružanja i vojne opreme, navodeći da je prošle godine ostvaren rekordan izvoz u visini od 250 miliona dolara.

Od proleća i leta ove godine očekuju se nova tržišta za izvoz naoružanja i opreme, rekao je Šutanovac.

Ministar je u Kasarni "Knjaz Mihailo" prisustvovao vežbi koju su izveli pripadnici čete za obuku vodiča pasa i obišao spomen-sobu čete i veterinarsku stanicu.

U tom centru je od 1957. godine obučeno 42.000 vojnika vodiča i 18.000 pasa.

Šutanovac je rekao da Ministarstvo namerava da Centar za obuku preraste u regionalni centar i da je u planu njegovo izmeštanje sa sadašnje lokacije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Prvi korak u sistemu EU biće VS i ministarstvo (VIDEO)

Izvor: S media, 27.Mar.2012

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Nišu da će prvi korak u sistemu Evropske unije biti korak Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jer očekuje da će uskoro započeti konačne pregovore o priključenju ministarstva Evropskoj odbrambenoj agenciji..."Očekujemo zvanično pismo od...

Nastavak na S media...

Šutanovac: VS se priključuje Evropskoj odbrambenoj agenciji

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2012

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Nišu da će prvi korak u sistemu Evropske unije biti korak Ministarstva odbrane i Vojske Srbije jer očekuje da će uskoro započeti konačne pregovore o priključenju ministarstva Evropskoj odbrambenoj agenciji..."Očekujemo zvanično pismo od Ketrin...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.