Читај ми!

Rasvetliti bombardovanje RTS-a

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je sva dokumenta o bombardovanju RTS-a to ministarstvo stavilo na uvid tužilaštvu. Šutanovac od izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina tražio pomoć u rasvetljavanju napada.

Ministarstvo odbrane je sva dokumenta u vezi sa napadom NATO na zgradu Radio-televizije Srbije stavilo na uvid tužilaštvu i javnosti i veoma je zainteresovano da se taj događaj u potpunosti rasvetli, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Nedavno sam zatražio i pomoć (izvestioca EP za Srbiju) Jelka Kacina kako bi smo dobili informaciju o proceduri, i o tome da li ona predviđa komunikaciju pilota sa bazom u vreme intervencije, odnosno da li postoji mogućnost da taj razgovor bude presretnut i kasnije nabavljen njegov transkript", rekao je Šutanovac odgovarajući na pitanja novinara u Nišu.

Ministar odbrane kaže da je od zvaničnika NATO dobio uveravanja da ne postoji mogućnost da borbeni pilot komunicira sa bazom i da od nje tokom leta dobija podatke o meti koju će gađati.

"Spremni smo da uradimo sve da bismo došli do istine o bombardovanju zgrade RTS-a", poručio je Šutanovac.

Srbija čeka odgovor EU

Govoreći o članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, ministar Šutanovac je rekao da Srbija očekuje zvanično pismo od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na koje će ministarstvo pozitivno odgovoriti.

Članstvo u Evropskoj odbrambenoj agenciji biće "prvi korak Srbije u sistem EU" i Ministarstvo odbrane je posebno ponosno zbog toga, rekao je Šutanovac.

"Članstvo naše zemlje u Evropskoj odbrambenoj agenciji je važno za dalji razvoj i istraživanja u oblasti odbrambene industrije i naš cilj je da ta industrija proizvodi još savremenija sredstva", rekao je Šutanovac.

Ministri odbrane svih država članica EU, na zasedanju Upravnog odbora Evropske odbrambene agencije u četvrtak 22. marta, doneli su jednoglasnu odluku o početku pristupanja Srbije administrativnom aranžmanu sa tom agencijom EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je poslednjih godina višestruko povećala izvoz naoružanja i vojne opreme, navodeći da je prošle godine ostvaren rekordan izvoz u visini od 250 miliona dolara. Od proleća i leta ove godine očekuju se nova tržišta za izvoz naoružanja i opreme, rekao je Šutanovac.

Ministar je u Kasarni "Knjaz Mihailo" prisustvovao vežbi koju su izveli pripadnici čete za obuku vodiča pasa i obišao spomen-sobu čete i veterinarsku stanicu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије