Status kandidata ne zavisi od Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Status kandidata ne zavisi od Kosmeta"

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da datum dodeljivanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji ne zavisi od zaključaka razgovora Beograda i Prištine.

"U momentu, kada je Srbija predložila svim zemljama EU da počne taj dijalog, bilo bi štetno ne samo za Srbiju, nego i za ceo region i Evropu da neko, postavljajući taj uslov Srbiji, jednom broju političara u Prištini praktično da kontrolu nad evropskim integracijama zemlje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rekao je Đelić.

On je ocenio da ne bi bilo uputno, da, "ukoliko otežu u pregovorima", albanski političari onemoguće da Srbija dobije status kandidata za člana EU, što su dobro shvatili i evropski partneri.

On je rekao da je cilj Srbije da se u dijalogu dođe do rešenja praktičnih problema, izrazivši očekivanje da se u krajnjem ishodu dođe do trajnog rešenja i trajnog pomirenja Srba i Albanaca na Balkanskom poluostrvu i da "svi imamo mirnu evropsku budućnost".

Đelić je najavio da Vlada Srbije neće dozvoliti da bude ugrožen beli šengen, jer je to sloboda koju je uprkos krizi upotrebilo više od milion i po građana.

On je istakao da "nema rizika za beli šengen Srbije, ali to nije bogom dato i ono što je jednostrano dodeljeno može jednostrano biti oduzeto".

Đelić je istakao da je Francuska sa Holandijom pokrenula inicijativu da se za zemlje koje su dobile "beli šengen" privremeno zamrzne taj status, ukoliko dođe do velikog broja lažnih azilanata iz te države.

On je rekao da broj lažnih azilanata, koji je izašao iz Srbije, zloupotrebljavajući pravo "belog šengena", opada, ali da je Srbija na tabeli Nemačke treća država posle Iraka i Avganistana po broju ljudi koji traže azil.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Srbiji nije zagarantovan status kandidata za EU

Izvor: SrbijaNet.rs, 30.Apr.2011, 02:22

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je da Srbiji nije zagarantovan status kadidata za EU do kraja godine i da će dobijanje statusa biti rezultat velikog reformskog napora i posvećenosti saradnji sa Haškim tribunalom. Ne treba se zavaravati. EU zbog izuzetno

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Đelić: Status kandidata biće rezultat reformskog napora

Izvor: EMportal, 30.Apr.2011

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je da će dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) biti rezultat velikog reformskog napora i posvećenosti saradnji sa Haškim tribunalom.

Nastavak na EMportal...

Đelić: Čekaju nas velike reforme

Izvor: S media, 30.Apr.2011

Neophodne velike reforme i posvećenosti saradnji sa Haškim tribunalom za dobijenje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić. O tačnom datumu početka pregovora još uvek rano govoriti. ..Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić ocenio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.