Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji uskoro isporuka dva ruska vojna transportna helikoptera

BEOGRAD-MOSKVA- Srbija očekuje uskoro isporuku iz Rusije dva ruska vojna transportna helikoptera "Mi-17V-5", potvrdio je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Đorđević je naveo za rusku agenciju Tass da će to značajno pomoći obnovi avio-parka Vojske Srbije.

"Mi smo zainteresovani za jačanje Vojske Srbije. Želimo da budemo pouzdan partner u formiranju regionalnog centra za remont pojedinih dijelova >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vojne tehnike", rekao je Đorđević.

On je dodao da Vojska Srbije nastoji da obezbijedi moderno visokotehnološko naoružanje i vojnu opremu, koji će biti značajan faktor odvraćanja i pouzdan odgovor u slučaju agresije i potrebe da se zaštite nacionalni interesi Srbije.

Đorđević je istakao da je Srbija pouzdan partner u borbi protiv terorizma i takozvane "Islamske države" i savremenih izazova.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je rekao da će Srbija pokušati da riješi problem ilegalne migracije zajedno sa EU i podržati stav EU o tom pitanju.

Đorđević je rekao da je prijetnja od ilegalne migracije realna za sve evropske zemlje i da je to akutan problem za Evropu generalno i za Srbiju posebno, te dodao da Vlada Srbije pažljivo prati razvoj situacije.

On je podsjetio da jedna od migrantskih ruta, takozvana Balkanska ruta, ide preko teritorije Srbije, te naveo da je 650 ilegalnih migranta već tražilo azil u Srbiji.

"Kada je ova ruta zatvorena, nastao je drugi problem - kretanje kroz zemlju i EU ilegalnih migranta koji su već ušli", naveo je Đorđević.

On je ponovio da Srbija cijeni podršku istorijskog prijatelja Rusije i da vodi dosljednu politiku vojne neutralnosti, te da je uvjeren da to uvažavaju svi partneri Srbije - i na Istoku i na Zapadu.

"Nameravamo da vodimo samostalnu politiku u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima, uključujući nedvosmislen stav protiv uvođenja sankcija Rusiji", rekao je Đorđević.

On je dodao da Srbija podržava sve zajedničke vojne vježbe, kako na teritoriji Rusije, tako i Srbije jer to pomaže jačanju saradnje i razumijevanja.

"Takođe razmatramo mogućnost daljeg proširenja vojnih vežbi, kao najznačajnijeg segmenta vojne saradnje između Srbije i Rusije", dodao je Đorđević.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Stižu dva ruska vojna helikoptera, a potom još dva

Izvor: Danas, 29.Apr.2016, 14:35

Beograd - - Ministar odbrane Zoran Đorđević dogovarao je tokom prekjučerašnjeg susreta sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, u Moskvi, detalje transporta i plaćanja dva ruska helikoptera MI-17, saznaje Danas u Vladi Srbije. Kako nam je rečeno, reč je o dva helikoptera koji su naručeni...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.