Srbija na dobrom putu

Izvor: RTS, 02.Mar.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na dobrom putu

Predsednik Boris Tadić poručio da se Srbija nalazi na dobrom putu posle dobijanja kandidature. Status kandidata je veliko, ali nije epohalno dostignuće. Epohalno će biti kada uđemo u EU, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se Srbija nalazi na dobrom putu posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji.

Tadić je rekao da dobijanje statusa kandidata jeste veliko dostignuće, ali da nije epohalno, a da će epohalno biti kada Srbija pređe začaranu granicu i uđe u Evropsku uniju.

Do toga su potrebna još dva koraka: dobijanje datuma početka pregovora i njihov dovršetak, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Zadatak Srbije je da se pregovarački proces završi za kratko vreme i da na kraju Srbija ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji, naglasio je predsednik.

Srbija će sigurno postati član EU, rekao je predsednik i poručio da od danas imamo pravo i da koristimo simbole Evropske unije.

On je istakao da je dobijanje statusa kandidata velika potvrda boljih dana za Srbiju, jer je to važno za strane investicije, koje su fundamentalne za poboljšanje standarda građana. Članstvo u EU je formalni cilj, a suština je bolji kvalitet života, poručio je Tadić.

"Uslovi za datum početka pregovora jesu nastavak dijaloga o rešavanju problema na Kosovu u oblastima energetike i telekomunikacija i funkcionisanje Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova. Srbija je privržena ostvarenju tih ciljeva, a uslov je i nastavak unapređenja saradnje i poverenja sa zemljama EU", rekao je Tadić.

On je ocenio da je u atmosferi poverenja lakše rešavati i probleme u tehničkom dijalogu, a to je nedovoljno vidljiv rezultat kandidature, i dodao da je Srbija značajno unapredila odnose s ključnim zemljama EU posle završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je kao konkretnu korist od kandidature naveo to što Srbija od danas ima poseban status u EU i sve zemlje je gledaju kao državu koja će postati članica EU, i da je kandidatura bitna i sa stanovišta stranih investicija koje su uslov za modernizaciju privrede.

Predsednik Srbije je istakao da status kandidata "nije direktna materijalna prinadležnost", ali je prvenstveno garancija za sigurnost stranih investicija, bez kojih nema novih i dobro plaćenih radnih mesta.

On je još jednom čestitao građanima Srbije "ovaj veliki dan za našu zemlju", a veruje da će nas čekati još mnogo većih dana. Tadić je rekao i da su čitav proces građani nosili na svojim leđima.

Predsednik je rekao da se Srbija nalazi na dobrom putu i da je ovo potvrda da su sprovedene kvalitetne reforme u domenu vladavine prava, nezavisnog pravosuđa i privrede.

On je kazao i da je značajno što je Srbija ocenjena kao zemlja slobode i demokratije, na šta, kako je rekao, svi građani mogu da budu ponosni, jer smo o takvim ocenama "pre deset godina mogli samo da sanjamo".

"Siguran sam da i oni koji su planirali da odu iz zemlje danas razmišljaju da ostanu, i to je jedna dobit", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da su ga o dobijanju statusa kandidata prvo obavestili njegovi saradnici, a da ga je prva zvanično o tome obavestila visoka predstanivca EU Ketrin Ešton.

"Tačnije, poslala mi je SMS", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje novinara.

Nema priznanja Kosova

Predsednik Boris Tadić ponovio je da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova. Izbori na Kosovu biće održani na osnovu Rezolucije 1244 i u saradnji sa Unmikom, poručio je Tadić.

On je rekao da nije razmišljao o raspisivanju predsedničkih izbora, a da će parlamentarni i lokalni biti održani po redu i na osnovu Ustava.

Predsednik Srbije naveo je i da ono što se dešavalo poslednjih dana u Briselu a vezano je za rezerve koje su imale zemlje poput Rumunije, Litvanije i Poljske neće promeniti odnose sa tim zemljama.

"Srbija je tradicionalni prijatelj Rumunije, Rumuni su građani naše zemlje i ništa se tu neće izmeniti. Mi smo Rumuniji zahvalni i na podršci vezano za Kosovo u prošlosti", kazao je Tadić.

On je zahvalio na podršci koju su Srbiji u dobijanju statusa pružile sve punopravne članice EU, ali je dodao da je podršku dobio i od Hrvatske.

"Zahvalio sam se predsedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću na podršci", rekao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.