Nepovoljna epidemiološka situacija

Izvor: RTS, 06.Nov.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepovoljna epidemiološka situacija

Potrvrđeno da je pacijent iz Niša, koji je sinoć preminuo bio zaražen virusom H1N1. Do sada u Srbiji zvanično registrovano 244 obolele osobe od novog gripa. Narednih dana i nedelja očekuje se još nepovoljnija epidemiološka situacija jer je ovo samo početak ozbiljnijeg talasa obolevanja, rekao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u emisiji RTS-a "Da možda Ne", član radne grupe za borbu protiv novog gripa Branislav Tiodorović potvrdio je da je stariji muškarac, koji je sinoć preminuo na niškoj Infektivnoj klinici, bio zaražen virusom novog gripa.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je deset epidemija pandemijskog gripa: epidemije među stanovništvom u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama i Kragujevcu, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru Ljubiša Đorđević izjavio je danas da je ta ustanova prijavila Ministarstvu zdravlja epidemiju gripa u zaječarskoj opštini.

Kako je za RTS potvrdio direktor Instituta za majku i dete, doktor Dragutin Tričković, beba je u tu ustanovu primljena sa teškom upalom pluća i priključena je na aparate za disanje.

Na teritoriji Vojvodine na bolničkom lečenju je 26 pacijanata inficiranih virusom gripa A H1N1 i svi primaju odgovarajuću terapiju, saopštila je Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa.

U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu na Klinici za infektivne bolesti smešteno je sedam pacijenata, dok su u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici smeštene dve osobe zaražene novim gripom.

U bolnicama u Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu smešteno je po tri bolesnika, u Somboru dva, a u Pančevu sedam.

Kikinda i Vršac su u svojim bolnicama smestile po jednog pacijenta, piše u saopštenju.

Na infektivno odeljenje pančevačke bolnice u četvrtak je primljena pedesetogodišnja žena sa simptomima novog gripa. Ona se danas oseća bolje, rekao je direktor Zdravstvenog centra Južni Banat Milan Milić.

Na infektivnom odeljenju bolnice u Pančevu je ukupno sedam pacijenata sa simptomima novog gripa.

Svi se oporavljaju, nemaju temperaturu ni komplikacije i dobro reaguju na lekove.

Navodi se da Radna grupa pažljivo prati situaciju na teritoriji Vojvodine i da se preduzimaju sve raspoložive mere za brzo dijagnostikovanje, izolovanje i medicinsko tretiranje obolelih od virusa gripa H1N1.

Pacijent je u kliniku primljen sa teškom hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, a nakon što je umro, nije se znalo sa sigurnošću da li boluje od virisa H1N1, sve dok to nisu potvrdili labaratorijski nalazi.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da se narednih dana i nedelja očekuje još nepovoljnija epidemiološka situacija u Srbiji ali da nema razloga za paniku zbog širenja novog gripa.

"Lekova ima dovoljno i veštačkih pluća ima dovoljno. Zdravstvene ustanove spremne su da reaguju u svim situacijama, lakšim, srednje teškim i teškim slučajevima oboljevanja", rekao je Milosavljević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Inače, danas je potvrđeno još 15 novih slučajeva, saznaje Internet portal RTS-a. Novi slučajevi su registrovani u Beogradu (6), Nišu (3), Leskovcu (3), Novom Sadu (1), Ćupriji (1) i Kragujevcu (1). Ukupno obolelih do danas je 244.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog gripa Predrag Kon rekao je da će, ukoliko se epidemiološka situacija bude pogoršala, biti predložena zabrana javnih okupljanja i zatvaranje odbaništa.

Kon je naveo da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, ali da bi mogla da postane opasna i vanredna.

"Za sada ne planiramo organizovano zatvaranje škola. U dogovoru sa Ministarstvom prosvete razmatraćemo mere kao što je produžetak raspusta", rekao je Kon.

"Analiza smrtnih slučajeva se sprovodi prema zakonskoj proceduri i obavestićemo javnost o rezultatima. Ipak, postoje naznake da je prethodno zdravstveno stanje uticalo na smrtni ishod kod tih pacijenata", kazao je ministar zdravlja.

Tender za vakcine u ponedeljak

Milosavljević je rekao da u zdravstvenim ustanovama u Srbiji postoji više do 350 respiratora što je dovoljno u ovom trenutku, a nabavka novih predviđena je za slučaj da se broj pacijenata sa teškim oblikom oboljenja poveća.

Ministar je istakao da će se u skladu sa epidemiološkom situacijom respiratori prebacivati u one ustanove kojima su najpotrebniji.

Milosavljević je ponovio da će vakcinisanje protiv novog gripa početi polovinom decembra, i najavio će u ponedeljak biti otvorene tenderske ponude za proizvođače.

"Prvo će se vakcinisati hronični bolesnici, dok će vakcinu primiti i trudnice posle trećeg meseca trudnoće", naveo je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da vakcine protiv novog gripa neće imati nikakve kontraindikacije po trudnice ili doilje.

Kon je poručio da od sada kod pacijenata sa teškom respiratornom infekcijom više nije potrebna potvrda da se radi o oboljevanju od novog gripa.

"Poruka lekarima je da ne treba da čekaju potvrdu iz "Torlaka" da bi počeli sa upotrebom antivirusnih lekova", kazao je Kon.

Kon je naveo i da se više neće raditi analiza svakog teškog slučaja pojedinačno već da će se uzorkovati određeni broj pacijenata.

"Dovoljno je 50 uzoraka nedeljno pa da imamo predstavu o epidemiološkoj situaciji u zemlji", kazao je Kon.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nema razloga za paniku od H1N1"

Izvor: B92, 05.Nov.2009, 19:15

Beograd -- Nema razloga za posebnu paniku, jer Epidemiolog Branislav Tijodorović kaže da smrtnost od virusa novog gripa nije veća od smrtnosti od sezonskog... I pored toga što je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, dr Branislav Tijodorović, član radne grupe za pandemiju novog gripa kaže...

Nastavak na B92...

Nepovoljna epidemiološka situacija

Izvor: NaDlanu.com, 06.Nov.2009

BEOGRAD, 6. novembra 2009. (Beta) - Ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, rekao je u petak da se narednih dana i nedelja očekuje još nepovoljnija epidemiološka situacija u Srbiji, ali da nema razloga za paniku zbog širenja novog gripa. "Lekova ima dovoljno, i veštačkih pluća ima dovoljno....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.