Na Eurosongu u maju učestvuju 42 zemlje?

Izvor: Politika, 15.Jan.2012, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Eurosongu u maju učestvuju 42 zemlje?

BAKU – Iako Evropska radiodifuzna agencija (EBU) još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pesmu Evrovizije, koje će se u maju održati u Azerbejdžanu, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države.

Ućešće na takmičenju su potvrdili: Albanija, Austrija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Gruzija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Makedonija, Moldavija, Crna Gora.

Takmičiće se i Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Azerbejdžan kao domaćin i članice velike petorke Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Posle pauze od dve godine, na najveće muzičko takmičenje vraća se Crna Gora.

Učešće Jermenije ostaje pod znakom pitanja zbog veoma loših odnosa sa Azerbejdžanom i izostajanja određenih garancija EBU.

Poljska je odlučila da ove godine ne učestvuje, jer kako je saopštio javni servis TVP, velika novčana sredstva biće izdvojena za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, zbog čega ne mogu da finansiraju i Eurosong.

Zbog finansijskih poteškoća na Eurosongu ove godine neće učestvovati Češka, Andora i Monako.

Iako se govorilo da je posle 30 godina pauze moguć povratak Maroka, nacionalni emiter SNRT to je demantovao, navodeći kao razlog ekonomsku krizu. S druge strane konkurentski kanal 2M TV izrazio je želju da učestvuje na Eurosongu, ali pre toga mora da aplicira kod EBU.

I RTL Luksemburg potrdio je da neće učestvovati na takmičenju. Ta zemlja debitovala je na Pesmi Evrovizije 1956. godine, bila je jedan od osnivača Eurosonga, pobeđivala je pet puta, a iz takmičenja se povukla 1993. godine.

Lihtenštajn koji nikada nije učestvovao na Eurosongu, a posle više najava da će se takmičiti, ponovo je odustao.

Pravilnikom je utvrđeno da će se ove godina održati dva polufinala 22. i 24. maja, odakle će se po deset zemalja plasirati u finale koje će se održati 26. maja i priključiti direktnim finalistima Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Odlučeno je i da će publika putem televoting sistem glasati kao pre 2010. godina, tek pošto svi izvođači završe nastup.

O najboljima će i dalje odlučivati publika i stručni žiri u odnosu 50:50.

Raspored zemalja u polufinalima biće utvrđen 26. januara.

Pobedu Azerbejdžanu i mogućnost da budu domaćini, prošle godine omogućili su Eldar i Nigar sa pesmom „Running Scared”.

Fonet

objavljeno: 15.01.2012.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Eurosongu 42 zemlje

Izvor: Večernje novosti, 15.Jan.2012

Iako Evropska radiodifuzna agencija još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pesmu Evrovizije, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države

Nastavak na Večernje novosti...

Na Eurosongu 42 zemlje

Izvor: BanjalukaLive.com, 16.Jan.2012, 00:34

Iako Evropska radiodifuzna agencija (EBU) još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pjesmu Evrovizije, koje će se u maju održati u Azerbejdžanu, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države. Ućešće na takmičenju su potvrdili: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Belgija,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.