NE VERUJU U NAMERE MOSKVE Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu

Izvor: Blic, 15.Jun.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE VERUJU U NAMERE MOSKVE Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra.

- Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost - rekao je Skot kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skot je rekao da je to to pitanje više za Srbiju, za ljude koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tu žive i za Vladu Srbije.

- To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru - naglasio je američki ambasador.

Skot je u Nišu otvorio simpozijum "Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi" i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije.

- Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takođe i sistem vrednosti. Sve zemlje članice sarađuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama - naglasio je Skot.

On je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a.

- Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne - rekao je Skot.

Istina je, kazao je Skot, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

Na simpozijumu koji su organizovali Klub srpsko-američkog prijateljstva i američka ambasada u Srbiji učestvovali su predstavnici ministarstava odbrane Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Zabrinutost SAD

SAD su zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila, izjavio je visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

On je na pretresu o situaciji u Jugoistocnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

- “Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak.

- Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji.

Rusija, kako kaže, koristi zavisnost Zapadnog Balkana od njenog gasa, kao i slabosti tamošnjih država: korupciju, neslobodne medije, tenzije među susedima.

- Trend je zabrinjavajući, ali ne mislim da smo izgubili bitku. Crna Gora je uspela da se odupre uticaju Rusije, vidimo da se i situacija u Makedoniji stabilizovala uz našu i pomoć EU - kaže Ji.

Potpredsednik Pododbora, senator Kris Marfi ocenjuje, međutim, da predlog budžeta SAD ne govori u prilog većem američkom prisustvu na Balkanu.

Podseća da su fondovi za stranu pomoć za Albaniju smanjeni za 98 odsto, Hrvatsku 60 odsto, Kosovo 48 odst, BiH i Makedoniju za po 40 odsto, Crnu Goru 34, a Srbiju 31 odsto.

Ipak, i senatori i učesnici pretresa smatraju da je, osim finansijske, važna i diplomatska podrška SAD Zapadnom Balkanu.

Izvršni potpredsednik Atlanstkog saveta Dejmon Vilson je ocenio da "američka ravnodušnost danas može da izazove krizu sutra“ i podsetio da i EU ima svoje probleme, te da je Balkan zato prepušten Rusiji.

- Vreme je da se angažujemo na tome da sve balkanske zemlje sprovedu reforme i da mogu da postanu članice NATO-a. Da osigurano da članstvo Crne Gore bude uspešno i da razmislimo o dugoročnom američkom vojnom prisustvu u regionu. Stalno prisustvo američkih u okviru NATO snaga na Kosovu može da spreči uticaj Rusije“ - kaže Vilson.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu..."Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost", rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog centra u Nišu

Izvor: Beta, 15.Jun.2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu. "Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost", rekao...

Nastavak na Beta...

Američki ambasador: Ne znam šta rade Rusi u Nišu, to je pitanje za Srbiju

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Jun.2017

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u tom gradu, piše Insajder...Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost",...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.