Gradiće se nova spomen-kuća Mileve Marić u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2024, 10:28

Gradiće se nova spomen-kuća Mileve Marić u Rumi

U Rumi je uklonjen objekat u kome je nekada stanovala naučnica Mileva Marić. Nadležni kažu da će na tom mestu biti podignuta nova spomen-kuća.
Rumljani su zadovoljni zbog toga što su radovi počeli i veruju da će novi objekat biti ponos Rume. Iz Zavičajnog muzeja Ruma kažu da je porodica Marić živela u Rumi 15 godina krajem 19. veka.
Opština Ruma je sredstva za obnovu kuće dobila iz programa Ministarstva kulture "Gradovi u fokusu", a nakon početka radova Opština je objavila da objekat nije bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i da je nakon procene građevinske struke odlučeno da se potpuno sruši i izgradi nov, u duhu vremena u kom je porodica Marić živela u Rumi....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srušena kuća Mileve Marić Anštajn u Rumi: Gradiće se novi objekat, pokrajinska sekretarka kaže da obnova nije bila moguća

Izvor: Danas, 14.Maj.2024

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.