Lavrov: Rusija će dati predloge za rešenje ukrajinske krize

Izvor: Blic, 10.Mar.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija će dati predloge za rešenje ukrajinske krize

Rusija odbija politiku svršenog čina koju zapad želi da nametne u Ukrajini i izneće svoje predloge za rešenje krize, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Pripremili smo naše predloge. Njihov cilj je da se situacija vrati u okvir međunarodnog prava imajući u vidu interese svih Ukrajinaca bez izuzetka", rekao je Lavrov koji se danas sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi ruska novinska agencija Itar-Tas.

Lavrov je rekao da predlozi koje je preneo državni sekretar SAD Džon Keri nisu zadovoljili Moskvu.

Svetske agencije procenjuju da je on ton izjavom odbacio predlog za formiranje kontakt grupe koji su dali nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Barak Obama.

"U predlozima prenetim Moskvi našli smo koncept koji nam, kako se čini, ne odgovara jer je potpuno formulisan u smislu nekog navodnog sukoba između Rusije i Ukrajine i u smislu priznavanja svršenog čina", rekao je Lavrov, prenosi Itar-Tas.

"Naši partneri predložili su da se pođe od takve situacije stvorene državnim udarom", rekao je on.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD i Nemačkom poslednih dana pozivaju ruskog predsednika Putina da prihvati formiranje kontakt grupe za rešenje krize u Ukrajini. Ta grupa bi posredovala u dijalogu između Ukrajine i Rusije u cilju smanjenja napetosti oko Ukrajine i očuvanja njenog teritorijalnog integriteta.

Zapad osuđuju to što Rusija podržava separatističke proruske snage na Krimu, gde je za nedelju zakazan referendum o pripajanju Rusiji.

Rusija je do sada odbacivala da prizna legitimitet novih prozapadnih ukrajinskih vlasti koje su došle na vlast posle tromesečnih demonstracija, koje su kulminirale nasilnim sukobima u februaru u kojima je poginulo oko sto ljudi i smenjivanjem predsednika Viktora Janukoviča.

Rusija navodi da i dalje smatra Janukoviča legitimnim predsednikom i poziva se na sporazum o okončanju sukoba koji su u februaru u Kijevu potpisali Janukovič i opozicija uz posredovanje tri ministra EU.

Taj sporazum je predvideo korake za izlazak iz krize, uključujući nove izbore i privremenu vladu, ali pre nego što je počelo njegovo sprovođenje ukrajinski parlament je smenio Janukoviča, imenovao novog vršioca dužnosti predsednika, a Janukovič je pobegao iz Kijeva.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Rusija ima predlog za Ukrajinu

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2014

10.03.2014. -..Savet bezbednosti Rusije je pripremio predlog Zapadu za Ukrajinu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na susretu sa Vladimirom Putinom...„Mi dobijamo mnogo predloga od naših kolega. Uz učešće Saveta bezbednosti Rusije pripremili smo i naše predloge“, - rekao...

Nastavak na Vostok.rs...

"Kerijevi predlozi neprihvatljivi"

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 11:09

Moskva, Vašington -- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da su predlozi američkog državnog sekretara neodgovarajući jer im je polazna tačka državni udar u Ukrajini.."Da budem iskren, to otvara mnoga pitanja s naše strane. Sve je svedeno na pitanje, navodnog, postojanja sukoba...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.