Izvor: Beta, 16.Jan.2014, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP zadovoljan zbog pregovora Srbija-EU

STRAZBUR, 16. januara 2014. (Beta) - Evropski parlament izrazio je u četvrtak zadovoljstvo zbog pokretanja pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu, do čega će doći na prvoj medjuvladinoj konferenciji 21. januara, i ocenio da je to "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz posvećenosti EU politici prijema novih članica.

To je navedeno u predlogu rezolucije koja predstavlja političku, neobaveznu preporuku za Savet ministara EU i Evropsku komisiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << o kojoj su na plenarnom zasedanju u sredu u Strazburu raspravljali poslanici parlamenta Evropske unije.

EP u nacrtu rezolucije, koji je izradio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije i podstiče Srbiju da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva u EU.

U raspravi su svi poslanici podržali pregovore Srbije o članstvu sa Srbijom, a u ime Saveta ministara EU zamenik grčkog ministra inostranih poslova Dimitrios Kurkulas je izjavio da to pokazuje koliko je Srbija napredovala u sredjivanju odnosa s Prištinom.

Kurkulas, čija zemlja predesava EU, naglasio je da je sad nužno da Srbija temeljito sprovodi reformu pravosudja, suzbije korupciju, obezbedi slobodu štampe.

Evropski komesar Štefan File je rekao da je pre sto godina na Balkanu buknuo svetski rat, a sada se grade mostovi poput normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što Srbiji i Kosovu daje pravo da nastave putem ka EU.

U raspravi su svi poslanici pozdravili napore srpskih vlasti za sprovodjenje reformi i sredjivanje odnosa s Prištinom, a izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je ocenio da će Srbija početkom pregovora o članstvu ostvariti istorijski napredak.

Kacin je naglasio da Srbija ima potcenjen politički, društveni i ekonomski potencijal i da može postati predvodnik u proširivanju na Zapadnom Balkanu.

Nekolicina parlamentaraca je podržala stav u rezoluciji da pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova to treba da učine.

Ali su neki slovački, rumunski, španski i grčki poslanici podvukli da njihove zemlje neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti u Prištini i zbog toga, kako je naglašeno, što bi to potpirilo separatizme svud u Evropi.

Srpske vlasti se u nacrtu rezolucije EP pozivaju da ubrzaju reforme u oblasti pravosudja, borbi protiv korupcije i da počnu primenu medijske strategije i obezbede nezavisnost medija.

Evropski parlamentarci takodje pozdravljaju Sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, što je, kako se naglašava, "otvorilo put za dalje korake u evropskoj integraciji Srbije i Kosova".

Dodatni napori, kako se navodi, potrebni su i u reformi srpskog javnog sektora, ostvarenju civilne kontrole u sektorima bezbednosti i odbrane, zaštiti manjinskih i ranjivih grupa, energetskoj politici, unapredjenju uslova za poslovanje i održivom upravljanju prirodnim resursima.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Puna podrška pregovorima o članstvu

Izvor: Beta, 16.Jan.2014

STRAZBUR, 16. januara 2014. (Beta) - Evropski parlament je u četvrtak u Strazburu dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu i u rezoluciji koju je usvojio, ocenio da je to "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz da je EU posvećena...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.