Dačić: Vlada će uputiti protest zbog najave hapššenja Vulina

Izvor: Blic, 25.Okt.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vlada će uputiti protest zbog najave hapššenja Vulina

Vlada Srbije će na današnjoj sednici uputiti zvaničan protest zbog najave hapšenja i zabrane ulaska ministra bez portfelja zaduženog za KIM Aleksandra Vulina na teritoriju Kosova, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić istakavši da je to neispunjavanje briselskog sporazuma.

"Meni je kosovski premijer Hašim Tači u prisustvu visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU Ketrin Ešton rekao da Vulin može da dodje kad hoće i gde hoće na Kosovo, a da će se na Nikolića, Vučića i mene posebno gledati. Svi ostali mogu slobodno da dolaze", rekao je Dačić novinarima.

Na pitanje kako komentarišu najavu hapšenja Vulina, Dačić je rekao da je Priština zabrinuta jer se uplašila da će Srbi zaista izaći na lokalne izbore i zato čine sve da demorališu Srbe da to i učine.

"Iako je situacija teška i ima puno problema, mi se trudimo da mobilišemo naš narod da izadje na izbore, jer je to u našem interesu", istakao je srpski premijer.

U tom kontekstu, on je podsetio da je u severnoj Mitrovici upisan u birački spisak i odredjeni broj Albanaca koji je tu živeo pre 1999. godine i ako Srbi ne izadju u dovoljnom broju, rizikuju mnogo.

"Zato je važno da imamo jedinstven stav vlade i naroda na Kosovu", naglasio je Dačić.

On je istakao i da se problemi moraju prevazilaziti i da Srbiji ne odgovora podizanje tenzija već smirivanje situacije, kako bi Srbi na Kosovu mogli da iskoriste svoje pravo.

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Vulina zbog, kako tvrde, neovlašćenog ulaska na Kosovo i od Osnovnog suda u Mitrovici zatražilo da izda nalog za njegovo hapšenje.

Opšte odeljenje Okružnog tužilaštva u Mitrovici donelo je juče odluku o sprovodjenju istrage protiv Vulina, zbog sumnje da je Vulin 17. oktobra 2013. "u neodredjeno vreme na neovlašćen način" prešao na Kosovo, ne koristeći se zvaničnim prelazom.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Erdoganova izjava provokacija

Izvor: RTS, 25.Okt.2013

Izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana direktna provokacija Srbije, kaže premijer Srbije Ivica Dačić. Vlada će uputiti zvaničan protest zbog najave hapšenja i zabrane ulaska ministra Aleksandra Vulina na teritoriju Kosova, rekao Dačić istakavši da je to kršenje Briselskog sporazuma....

Nastavak na RTS...

Tači: Početak pregovora o SSP dodatni motiv

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2013

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dodatni motiv za još više rada svih institucija Kosova kako bi se sve obaveze u najkraćem roku ostvarile. Tači je na zajedničkoj sednici Upravnog odbora za liberalizaciju viza i pregovaračke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.