Ruska vojna oprema dobremljena UKR?

Izvor: RTV Pink, 14.Avg.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vojna oprema dobremljena UKR?

70 komada ruske vojne opreme prešlo je tokom noći granicu sa Ukrajinomi,rekao u Briselu šef diplomatije Litvanije Linas Linkevicijus uoči ministarskog sastanka.



"Veoma sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini zato što, s jedne strane, mnogo govorimo o ovom tzv. humanitarnom konvoju, ali, istovremeno, vidimo da se eskalacija nastavlja i imamo izveštaje da je tokom noći preko granice ponovo prešlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << 70 komada vojne opreme", rekao je Linkevicijus. U Briselu je zakazan hitan sastanak šefova diplomatije EU o dve teme - krizi u Ukrajini i Iraku. Britanski šef diplomatije Filip Hemond izjavio je, povodom izveštaja da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, da bi to moglo imati "veoma ozbiljne" posledice. "Veoma sam uznemiren zbog izveštaja da su ruska vojna vozila možda prešla granicu jutros... Ako se u istočnoj Ukrajini nalaze ruski vojnici ili vozila, oni treba odmah da budu povučeni ili bi posledice mogle biti veoma ozbiljne", kazao je on novinarima. Švedski ministar spoljnjih poslova Karl Bilt priznao je da je humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini katastrofalna, ali je rekao da su za to odgovorne proruske snage i Rusija. On je istakao da ljudi prolaze kroz velike patnje. "Najbolja pomoć Rusije bi bila da preduzme mere za okončanje rata", dodao je Bilt, ponovo optužujući Rusiju da snabdeva istočnu Ukrajinu vojnom opremom, preneo je Itar-Taš. Prethodno su se šefovi diplomatija Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Frank Valter Štajnmajer saglasili da je neophodno uložiti sve napore da bi ruska humanitarna pomoć stigla u Ukrajinu. Ministri spoljnih poslova EU već su razgovarali o situaciji u Iraku i pojedinim zahtevima da se iračkim Kurdima isporuči oružje s obzirom na to da se bore sa džihadistima Islamske države. Francuski šef diplomatije Loren Fabijus zatražio je sastanak radi sveukupne mobilizacije EU u odgovoru na krizu u Iraku. "Tražio sam ovaj sastanak tako da se cela EU mobiliše i pomogne Iračanima i Kurdima", rekao je Fabijus kada je stigao u Brisel na sastanak. I Italija, koja trenutno predsedava EU, takođe je tražila razgovore na kojima bi se sve zemlje-članice EU saglasile u vezi pomoći Kurdima. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je u Briselu da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima, dodajući da će se Austrija usredsrediti na humanitarnu pomoć. Nemačka je najavila slanje humanitarne pomoći, dok će tek razmotriti eventualno slanje oružja.

Nastavak na RTV Pink...






Povezane vesti

Ruska vozila prešla ukrajinsku granicu

Izvor: RTS, 15.Avg.2014, 00:03

Konvoj humanitarne pomoći iz Rusije prešao ukrajinsku granicu, iako je Kijev najavio da neće dozvoliti ulazak tih kamiona u Ukrajinu. U granatiranju Luganska stradale najmanje 22 osobe. I Donjeck zasut granatama, stradala dva civila...23.00 - Nekoliko ruskih oklopnih transportera i kamiona prešlo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.