Kijev dokazuje rusku umešanost

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev dokazuje rusku umešanost

MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA UKRAJINSKO rukovodstvo je poslalo u Vašington, administraciji predsednika Baraka Obame, spisak ruskih generala za koje tvrdi da ratuju u Donbasu. U analizi stanja u istočnoj Ukrajini, koju je na trideset strana napravila ukrajinska služba bezbednosti, navode se imena pet ruskih generala za koje se kaže da imaju ključnu ulogu u komandovanju jedinicama Donjecke i Luganske republike. U dokumentu "Ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << agresija protiv Ukrajine" kao najvažnije figure spominju su ruski general-majori Oleg Cekov, Valerij Solodčuk, Sergej Kuzovljev, Aleksej Zavizon i Roman Šćadrin. U tom spisu se spominje i ime pukovnika Anatolija Barankeviča koji je ranije bio ministar odbrane nepriznate republike Južna Osetija. Američka službena lica tvrde da se informacije koje su dobili iz Kijeva poklapaju sa onima koje su im dostavile njihove obaveštajne službe. A ukrajinska obaveštajna služba u spomenutom izveštaju tvrdi da u vojnim akcijama u Donbasu učestvuje 15 ruskih taktičkih grupa u kojima je ukupno oko devet hiljada vojnika. Tu informaciju je izneo i predsednik Petar Porošenko govoreći u Vrhovnoj radi. Amerikanci kažu da oni ne mogu ni da potvrde ni da negiraju brojke o učešću Rusa. Inače, Porošenko je 30. juna izjavio da se na jugoistoku zemlje nalazi ni manje ni više nego oko 200.000 ruskih vojnika. U maju je tvrdio da ih je tamo 40.000.UKRAJINSKI PROBLEMI NIJE tajna da postoji netrpeljivost između oficira regularne ukrajinske armije i dobrovoljačkih bataljona u kojima je značajan broj kriminalaca. Čak je i predsednik Porošenko morao da prizna ovih dana da u tim jedinicama ima "problematičnih osoba" kojima je pljačka sastavni deo ratovanja. Na drugoj strani, u Moskvi stalno ponavljaju da u Donbasu nema njihovih jedinica, već se na strani pobunjenika nalaze dobrovoljci koji su "došli da pomognu svojoj braći". I u poslednjem telefonskom razgovoru sa Barakom Obamom Putin je rekao da u Ukrajini nema ruskih vojnika i da se Moskva zalaže za realizaciju minskih dogovora. Moskovski listovi su više puta pisali o pogibijama dobrovoljaca u Donbasu. Objavljene su i fotografije njihovih grobova. Učešće dobrovoljaca iz Rusije u Donbasu u Kremlju ne negiraju, ali istovremeno ponavljaju da tamo ne šalju jedinice regularne armije. Glavni problem zbog čega se sada ne može realizovati minski dogovor je taj što predsednik Porošenko poručuje da Donbas neće dobiti autonomiju koja bi bila zapisana u Ustavu. U Kijevu se nadaju da će od Zapada dobiti najmodernije oružje pomoću koga bi mogli da dođu do vojne pobede na istoku zemlje. U takvoj situaciji se ni dogovori iz Minska ne mogu realizovati i pitanje je kada će opet početi pravi rat. U sukobima u Donbasu živote je do sada izgubilo više od šest hiljada ljudi, a desetine hiljada je ranjeno.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ukrajinska državna bezbednost izmislila da pet ruskih generala komanduje u Donbasu

Izvor: 011vodič.com, 04.Jul.2015

UKRAJINSKA Služba državne bezbednosti uputila je Amerikancima izveštaj u kojem tvrdi da šest ruskih visokih oficira komanduju armijama Donjecke i Luganske Republike. Preobučeni ukrajinski pučisti tvrde da u Luganskoj Republici komanduju general-majori Oleg Cekov, Sergej Kuzovljev i Roman Šadrin....

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.