Kijev dokazuje rusku umešanost

Branko VLAHOVIĆ

04. 07. 2015. u 09:42

Najnovija ukrajinska analiza pominje imena pet generala iz Moskve uključenih u zbivanja u Donbasu. Porošenko stalno povećava broj stranih vojnika na istoku, od 40.000 do 200.000

Кијев доказује руску умешаност

Ukrajinski predsednik Porošenko i dalje zadržava oštar stav prema Moskvi

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

UKRAJINSKO rukovodstvo je poslalo u Vašington, administraciji predsednika Baraka Obame, spisak ruskih generala za koje tvrdi da ratuju u Donbasu. U analizi stanja u istočnoj Ukrajini, koju je na trideset strana napravila ukrajinska služba bezbednosti, navode se imena pet ruskih generala za koje se kaže da imaju ključnu ulogu u komandovanju jedinicama Donjecke i Luganske republike.

U dokumentu "Ruska agresija protiv Ukrajine" kao najvažnije figure spominju su ruski general-majori Oleg Cekov, Valerij Solodčuk, Sergej Kuzovljev, Aleksej Zavizon i Roman Šćadrin. U tom spisu se spominje i ime pukovnika Anatolija Barankeviča koji je ranije bio ministar odbrane nepriznate republike Južna Osetija.

Američka službena lica tvrde da se informacije koje su dobili iz Kijeva poklapaju sa onima koje su im dostavile njihove obaveštajne službe.

A ukrajinska obaveštajna služba u spomenutom izveštaju tvrdi da u vojnim akcijama u Donbasu učestvuje 15 ruskih taktičkih grupa u kojima je ukupno oko devet hiljada vojnika. Tu informaciju je izneo i predsednik Petar Porošenko govoreći u Vrhovnoj radi. Amerikanci kažu da oni ne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Leka

04.07.2015. 10:18

Mozete vi pisati,kome hocete,para vise nema.MMF dao pare,a sad treba vratiti 19 milijardi dolara.Pukoste vi i vas izvestaj amerima.I oni doneli odluku da dignu ruke od vas,jer onaj bogatiji deo Ukrajine drze Rusi,a ovim sto pisu izvestaje ostade zitnica,Imaju ameri zemlje za zitnice,pa im ovo iz Ukrajine nije interesantno.Rusi uzeli i Krim i prica je zavrsena.Ukrajini ostslo tesko breme,ogromni dugovi,rasulo u privredi i uskoro zbog socijalnog stanja i bijede,verovatno i gradjanski rat.

ман.сити

04.07.2015. 10:52

А колико има америчких официра у улози саветника,тај податак није интересантан ни украјинској ни америчкој обавештајној служби,а о станим плаћеницима да и не говорим.

Delfin

04.07.2015. 13:03

@ман.сити - Pa ostalo ih je jako malo ... zivih... posle zavrsnih akcija pre godinu dana. Nisu se bas pokazali uspesni i tako superiorni kao u holivudskoj produkciji. U stvari izgledali su potpuno isto kao u verodostojnom filmu "Pad Crnog Sokola" gde je opisana do detalja akcija u kojoj su ti vrhunski vojnici potuceni do nogu od somalske ulicne gerile i paravojnih milicija. Da Vas podsetim, spasio ih je Egipatski kontigent u Somaliji, inace se niti jedan ziv vojnik ne bi vratio. Zato su oni i tako kivni...

Laki

04.07.2015. 11:14

Ovakav stav Porošenka i njegovih mentora ipak vodi raspletu. U prvom sledećem obnavljanju sukoba će ukrajinska armija proći kao svojevremeno gruzijska, i Donbas će se de fakto izdvojiti iz Ukrajine. Osam miliona neukrajinaca u Donbasu je mnogo više nego milion Albanaca na Kosovu. Kosovo je prekretnica nepromenljivosti granica. Jedino je čudno kako Ukrajini ne preti bankrot, i niko se ne bavi njom, kao recimo Grčkom. Ili su bogati, ili je u pitanju medjunarodna politika. Pravedna i uravnotežena.

katarina

04.07.2015. 22:43

@Laki - Za MMF, Ukrajina koja bi mogla i brže bankrotirati od Grčke, nije nikakav problem, i dalje ih izdašno pomažu iako je njihova šefica javno izjavila da je teško očekivati da Ukrajina i vrati taj dug. Toliko o standardima i podobnostima.Zato im je Tsipras trn u oku i sve bi učinili da ga sruše.

Милвас

04.07.2015. 11:41

Па нисам ни сумњао да ли ће се поклопити мишљења (сазнања) Америке и Украјине. С обзиром да су јенки главни спонзори то се и очекивало.

Hasan seckati

04.07.2015. 12:24

Ista prica kao u svoje vreme u BiH. Ko gubi ima pravo da se ljuti a bogami i da izmislja stosta.

Padje

04.07.2015. 18:11

@Hasan seckati - Jeste uzmes svo zajednicko nam naoruzanje pa udri do mile volje .....

Delfin

04.07.2015. 12:57

Kako da ne, sve vam verujemo... Samo ste izostavili da ste takticko obavestajnim radom dosli do podatka i da je Feldmarsal Mihail Kutuzov sa Ruskim dobrovoljcima... A i ameri su to isto utvrdili preko svojih informativno obavestajnih struktura. Inace verovatno je broj ruskih trupa vec porastao na 500.000 koje su vazduplohovima desantovali na istok Ukrajine... Samo da Rusima stvarno ne pukne film od ovih provokacija, ako krenu i dobro se zalete, mogli bi da se zustave tek negde posle Pariza...

Padje

04.07.2015. 18:14

Citac svijet laze samo Rusi govore istinu oni su bezgresni,nadljudi,pacifisti bez presedana,najbogatiji, najljepsi, naj....naj...naj...Ime njihovo ne trenba sjedeci pomenuti ! Trebamo na koljena kad ih pomenemo !

КИР СРБИН

04.07.2015. 21:59

@Padje - Ал ти је "свијет", Америка, Енглеска и Порошенко". Дај се зброји човијече. "Није свијет што пријеђе бијше, грехота је о томе мислити, веља крушка у грло западне..." Свети Његош. Уместо што лупаш читај, друже паде, није извор информација више Борба и Комунист ево већ 30 година.

Dr. za rock and roll

05.07.2015. 09:21

Pile se ispiljuje iz jajeta... Pa normalno da su umesani luganska republika i jesu rusi. Jeste i vi ali pokatoliceni