Balkan i gasni triler: moguće obustave, ali bez potpunog smrzavanja

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan i gasni triler: moguće obustave, ali bez potpunog smrzavanja

30.10.2014. -

Nastavak pregovora između Rusije, Ukrajine i EU po pitanju isporoke gasa, bila je tema konferencije za štampu, koju je organizovala MIA „Rosija sevodnja“. Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz Moskve i Kijeva.

Kako je istaknuto, usaglašena je „zimska cena“ za Ukrajinu od 385 dolara, a Rusija sada čeka finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << garancije, koje bi trebalo da usaglase Evropska komisija i Ukrajina.

Povodom mogućeg uspeha pregovora, mišljenja su različita. Načelnik centra istraživanja svetskih energetskih tržišta Instituta energetskih istraživanja RAN Vjačeslav Kulagin smatra da je moguć krah pregovora, ako se pojavi „spoljni politički faktor“ i „naređenje“ da se zaoštri situacija. Direktor Fonda energetskog razvoja Sergej Pikin sumnja da bi rezultati pregovora mogli biti pogrešno protumačeni u Kijevu.

Direktor energetskog programa Centra svetske ekonomije i međunaordnih odnosa Akademije nauka Ukrajine Valentin Zemljanski podseća da se „Ukrajina opet nalazi u zoni političkih turbulencija“ :

- Posle izbora već su počele „razmirice“ oko toga ko je glavni. Ne bih, u takvim okolnostima, govorio da će gasno pitanje biti ubrzo rešeno. Ipak, ako ne bude dogovora, svi će izgubiti. Za Evropu to će značiti i ekonomski rizik. Za Ukrajinu- grejna sezona u uslovima „vojnog komunizma“, sa kritički malim obimom gasa za obezbeđivanje potreba Ukrajine i tranzit. Za Gasprom- to bi bio udar na reputaciju i takođe ekonomski rizici.

A šta očekuje, na primer, Balkanske države, koje takođe zavise od ruskog gasa? Mogu li i one, iako nisu učesnice ovog „gasnog trilera“da postanu žrtve? I sećajući se kako je Ukrajina „uzimala“ gas iz tranzitne cevi 2009.godine, da li bi trebalo da se ponovo koncentrišemo na „Južni tok“? Odgovarajući na pitanja „Glasa Rusije“, Sergej Pikin nije pokazao optizam:

- Mislim da se EU u neko skorije vreme neće vratiti pitanju „Južnog toka“, bar dok ne ude normalizovana situacija u Ukrajini. Tako da je ovaj projekt „zamrznut“ tokom ove zime, a proleće će već pokazati...

Vjačeslav Kulagin smatra da Balkan zapravo i više reskira nego na primer Nemačka : „moguće su obustave, ali bez potpunog smrzavanja“:

- Ne želim da verujem, da će Ukrajina ponovo namerno spekulisati sa gasom. Istina, tehničke osobenosti sistema za tranzit gasa u ovoj zemlji su takve, da, ako ne bude balansiranih isporuka, mogući su prekidi tranzita u Evropu. Mislim da je to najpre briga evropskog komesara, da se smanje rizici. Koliko je meni poznato, Gasprom je potpuno napunio rezervoare u Evropi i maksimalno će koristiti postejeće kapacitete.

„Južni tok“ tesno je povezan sa sankcijama protiv Rusije. Ali u martu sankcije ističu, i teško da će biti punog pristanka svih članica da ih produže. Tako da, ako ne bude nikakvih provokativnih iznenađenja, sankcije će biti ukinute, a to daje dodatne mogućnosti za energetski dijalog, a u tom smislu i za „Južni tok“- zaključuje ekspert.

Timur Blohin,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


Izvor: Glas Rusije, foto: en.wikipedia.org/Hohum/cc-by-sa 3.0    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.