Zagreb: Uhapšen jedan desničar i dvojica antifašista

Izvor: Blic, 13.Apr.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Uhapšen jedan desničar i dvojica antifašista

Kratkim zadržavanjem na Trgu bana Jelačića, na koji su se vratili nakon što su od policije tražili puštanje četvoro svojih kolega antifašista, pripadnici i simpatizeri antifašističke inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" završili su svoj današnji skup.

Oni su protestovali protiv najavljenog i zabranjenog ultradesničarskog skupa u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i skupa dozvoljenog i održanog u organizaciji Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta (HUP).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Antifašiste, kojih je u pojedinim momentima bilo i više 300, od ultradesničara, kojih je bilo tek dvadesetak, razdvajao je kordon interventne policije koja je prvo uhapsila jednog desničara koji je dizao ruku na ustaški pozdrav, a onda i dvojicu antifašista iz mase.

U gužvi prilikom tog privođenja, jedan fotograf je dobio udarac u glavu, dok je policija odgurnula kamermana koji je želeo da snimi hapšenje.

Policija je pre skupa uhapsila i dvoje antifašističkih aktivista iz Splita koji su nosili 20 jaja i transparent s natpisom "Antifa Split" i razbijenim kukastim krstom.

Antifašisti su u koloni krenuli pred policijsku stanicu, kako bi isposlovali puštanje svojih drugova. Nakon nekog vremena, i uzvikivanja "pustite nam drugove" pred kordonom interventne policije koji je antifašiste pratio sve vreme, pušteno je dvoje Splićana.

"Mi smo bili turisti i kupili smo jaja, i to hrvatski proizvod, da ih ispržimo, ali je policija mislila da je to oružje", rekla je devojka i ocenila kako je u "Hrvatskoj očito zabranjeno imati jaja".

Dvojica antifašista, od kojih jedan stranac, ostala su na ispitivanju u policiji jer nisu imali dokumente, ali je nađen akvokat da ih zastupa, pa su se antifašisti vratili na trg.

Na trg su, nakon što su antifašisti otišli pred policijsku stanicu, u međuvremenu došli ultradesničari, ali su se povukli kad su antifašisti krenuli prema trgu i ponovili poziv svima da i sutra dođu na trg.

Jedna antifašistkinja pročitala je proglas Inicijative u kome su osuđeni "deklarisani neprijatelji elementarnih demokratskih principa koji ih izvrgavaju poruzi kad se na njih pozivaju, tražeći navodnu slobodu govora".

"Oni traže demokratsko pravo javnog okupljanja i istupanja kako bi ga s te

pozicije lakše mogli osporavati onim pogrešnog etničkog porekla, seksualne orjentacije ili pogleda na svet".

"Ovde nije reč o sukobu dve suprotstavljene supkulture pri čemu je istina

negde u sredini, nego o sukobu civilizacije i varvarstva, običnih ljudi i

fašističkih zlotvora", navela je u proglasu u kome se građani Zagreba

pozivaju na sutrašnji protestni skup, takođe na trgu.

Dok su antifašisti nosili veliki transparent "Ujedinjeni protiv fašizma" i puštali revolucionarne pesme "Aj Karmela", "Bela ćao" i druge, desničari su, uz hrvatsku zastavu, istakli transparent "Stop progonu hrvatskih branilaca".

Povezane vesti: Hrvatski ultradesničari nakon zabrane najavili svoj skup za sutra Hrvatska vlada: Nećemo finansirati ultradesničare

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZG: Šestoro uhapšenih na protestu

Izvor: B92, 13.Apr.2012

Zagreb -- Hrvatska policija saopštila je da je šest osoba uhapšeno tokom istovremenog protesta antifašista i ekstremnih desničara na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića...U saopštenju za javnost zagrebačka policija je navela da su svi privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na glavnom trgu u Zagrebu...

Nastavak na B92...

Uhapšen jedan desničar i dvojica antifašista

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2012

Interventna policija čiji pripadnici razdvajaju oko 300 antifašista, od pripadnika Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta i njihovih ultradesničarskih simpatizera, nakon što je zbog ustaških pozdrava uhapsila jednog ultradesničara, privela je i dvoje antifašista.

Nastavak na Radio 021...

Završeni skupovi u Zagrebu, šestoro uhapšenih

Izvor: Blic, 13.Apr.2012

Hrvatska policija saopštila je večeras da je šest osoba uhapšeno tokom istovremenog protesta pristalica "Ujedinjene antifašističke inicijative" i skupa ekstremno desničarskog Hrvatskog uljudbenog pokreta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. ..U saopštenju za javnost zagrebačka policija je navela...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.