Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 16.01.

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 16.01.

18.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 16.01.

 

 

Porošenko najavio slanje dodatnih jedinica u najopasnije tačke u Donbasu - Petar Porošenko izjavio je na sastanku sa rukovodstvom parlamentarnih frakcija da Ukrajina izvodi pregrupisavanje snaga i uvodi dopunske jedinice na najopasnijim tačkama u Donbasu, saopštavaju RIA Novosti.

Po njegovim rečima, u toku je pregrupisavanje snaga i uvođenje dopunskih jedinica koje su prošle borbenu obuku za održavanje bezbednosti na najopasnijim tačkama. Po rečima Petra Porošenka, u poslednja četiri meseca kijevske snage su značajno ojačane.

"To se sve radi kako bi se pokazalo da primirje - nije slabost, već snaga. I taj koji pokuša, cinično i podmuklo, da ga naruši, platiće životom", navodi pres-služba reči Parošenka.

Zaharčenko predložio Porošenku da dođe po ukrajinsku zastavu na aerodrom u Donjecku - Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko pokazao je novinarima zastavu Ukrajine sa pozicija kijevskih snaga na aerodromu u Donjecku i predložio Petru Porošenku da dođe za nju. 

"Ovo je zastava sa pozicija boraca kijevskih snaga na aerodromu. Mi smo je skinuli i ona se nalazi kod mene. Uvaženi Petre Porošenko, ako si vrhovni komandant - dođi i uzmi ovo znamenje. Ja ću vam ga dati", saopštio je šef republike.

Zaharčenko je stigao na aerodrom u Donjecku oko kojeg se već nekoliko nedelja vodila žestoka borba između Narodne vojske i kijevskih snaga.

Predsednik Zaharčenko sa ukrajinskom zastavom i levo zaokruženo, zaplenjena američka puška



Ministarstvo odbrane DNR saopštilo da Narodna vojska kontroliše aerodrom u Donjecku - Ministarstvo odbrane DNR izjavilo je da je Narodna vojska preuzela kontrolu nad aerodromom u Donjecku, dodajući da se u ruševinama novog terminala još uvek nalazi desetak pripadnika kijevskih snaga, ali da oni ne pružaju otpor.

Juče je šef Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko saopštio da kijevske snage napuštaju aerodrom i da će uskoro preći pod kontrolu Narodne vojske. Savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov, sa svoje strane, izjavio je da je u pomoć pripadnicima snaga bezbednosti na aerodromu poslato pojačanje.

"Danas se može govoriti o kontroli nad teritorijom donjeckog aerodroma i njegovom okolinom... U novom terminalu ostaje još desetak pripadnika kijevskih snaga bezbednosti, ali oni su prestali da pružaju otpor", navodi reči pres-sekretara Ministarstva odbrane DNR "Donjecka agencija novosti".

Narodna vojska pokazala posmatračima OEBS američko oružje sa donjeckog aerodroma - Zamenik komandanta Narodne vojske DNR, Eduard Basurin izjavio je da su pokazali posmatračima OEBS američko oružje pronađeno na novom terminalu donjeckog aerodroma, nakon povlačenja kijevskih snaga.

"Tamo su pronađeni: američka puška M16, mitraljez - sve po jedan primerak, kao i pištolji, uključujući "Broving"... Najviše zabrinjavaju meci sa čeličnim jezgrom i eksplozivnim meci koji su zabranjeni po svim konvencijama", kazao je Basurin, prenose RIA Novosti.

DNR: Autobus kod Volnovahe uništen minom - Prema preliminarnom zaključku Javnog tužilaštva Donjecke Narodne Republike, putnički autobus kod Volnovahe je uništen od eksplozije mine sa usmerenim delovanjem, saopštila je opunomoćenik za ljudska prava DNR Darja Morozova.

U utorak, kijevske snage saopštile su o granatiranju putničkog autobusa u oblasti kontrolnog punkta blizu mesta Volnovahe. Tom prilikom, poginulo je 12 osoba, dok je 18 ranjeno. Ovaj incident, Kijev je klasifikovao kao teroristički napad i za njega optužio Narodnu vojsku. Vlasti DNR, između ostalog, saopštile su da se mesto nesreće nalazi van domašaja njihove artiljerije.

Video vesti za 16.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



  

Zaharčenko oficiru kijevskih snaga: Ovo je moja zemlja!

Saopštenje Zaharčenka posle oslobođenja aerodroma u Donjecku

Izgled aerodroma u Donjecku posle oslobađanja

Donjeck - ekplozije granata

Dejstvo pripadnika bataljona "Azov" kijevskih snaga



Kijevskim snagama ostavljen koridor za povlačenje

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Zaharčenko poručio Porošenko da dođe po zastavu kijevskih snaga

Američko naoružanje nađeno na aerodromu u Donjecku

Novi terminal na aerodromu u Donjecku pod kontrolom Narodne vojske



Borbe na aerodromu u Donjecku - Narodna vojska

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 16.01.

Odložen sastanak kontakt grupe za Ukrajinu - Susret kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini, koji je trebao biti održan danas u Minsku, odložen je, saopštio je predstavnik pres-službe ambasade Ukrajine u Belorusiji.

U četvrtak, kontakt grupa za Ukrajinu održala je pripremni sastanak u Kijevu. Predstavnici grupe jasno su dali do znanja da planirani sastanak u Minsku ostaje pod znakom pitanja.

Ipak, predstavnik Donjecke Narodne Republike na pregovorima Denis Pušilin je izjavio: "Ja i Vladislav Dejnego (predstavnik LNR) potvrđujemo učešće u minskom susretu i nalazimo se na putu za Minsk".

Nariškin: Prioritet EU nije realna pomoć Ukrajini - Evropske zemlje ne žele da pruže realnu pomoć Ukrajini i samo podižu "informacionu buku", umesto konkretnih razgovora na temu rešavanja ukrajinske krize, izjavio je predsednik Državne dume Sergej Nariškin.

"Što se tiče naših evropskih kolega, izgleda, za njih pružanje pomoći Ukrajini nije prioritetan zadatak. Umesto konkretnih razgovora o ovoj najkompleksnijoj opšteevropskoj pretnji, oni preferiraju informacionu buku kojoj, naravno, očigledno, fali istinitih i objektivnih informacija", kazao je Nariškin na zasedanju radne grupe pri predsedniku Državne dume za pravnu analizu zakonodavnih procedura i donetih u Ukrajini pravnih akata.

Istražni komitet RF pokrenuo krivični postupak po predmetu granatiranja domova u Donbasu - Istražni komitet RF pokrenuo je krivični postupak po predmetu granatiranja stambenih objekata u Donbasu, tokom kojeg je poginulo jedno dete, saopštio je zvanični predstavnik komiteta Vladimir Markin. Kako je naveo Markin, istražiteljima su već poznata imena vojnika, koji su davali naredbe za granatiranje civilnih kvartova.

Lavrov: Putin i Merkel razgovarali o situaciji u Ukrajini - Lideri Rusije i Nemačke, Vladimir Putin i Angela Merkel, razgovarali su telefonom o situaciji na jugoistoku Ukrajine, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar je naveo da "osim pitanja vezanih za prekid vatre, treba se dogovoriti i o ekonomskoj obnovi Donbasa, o vraćanju normalnog života na tim teritorijama, uspostavljanju privrednnih veza između proglašenih republika i ostalih teritorija Ukrajine i stvaranju uslova za politički proces".

Lavrov: Mobilizacija u Ukrajini neće pomoći rešavanju krize u Donbasu - Porošenkovo objavljivanje mobilizacije neće pomoći procesu pregovora za rešavanje krize u Donbasu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Moskva se nada da će zdravi razum prevladati i da Porošenko neće pokleknuti pred pokušajmima "partije rata" da prekine mirovni proces, kazao je Lavrov.

"Sve to nas brine. Nadam se da će zdravi razum prevladati u Kijevu i da predsednik Porošenko neće pokleknuti pred pokušajima "partije rata" da onemogući minske dogovore", kazao je Lavrov.

G7 nije jednoglasna po pitanju antiruskih sankcija - Zemlje-učesnice G7 razilaze se u mišljenjima po pitanju sankcija protiv Rusije - ovo je postalo jasno tokom priprema za samit "sedmorke", naznačenog za jun. Neke zemlje su izrazile mišljenje da ograničavajuće mere protiv RF donose više štete nego koristi.

"SAD insistiraju na produžavanju sankcija, dok Nemačka i Japan naglašavaju važnost dijaloga sa Moskvom", prenosi agencija "Kiodo", pozivajući se na izvor u "sedmorci".

Razilaženje, prema informacijama "Kiodo", pojavila su se na održanom u Berlinu u decembru sastanku "šerp" - predstavnika lidera Velike Britanije, Italije, Kanade, SAD, Francuske, Nemačke i Japana. "Ukrajinska kriza će postati, kako se očekuje, važna tema predstojećeg samita. U centru pažnje će se naći pitanje: da li će "sedmorka" usaglasiti akcije protiv Rusije, posebno, imajući u vidu, da sankcije EU prema Moskvi ističu u martu", navodi agencija. Čitajte dalje 

Od avgusta Rusija dopremila gotovo 15 hiljada tona humanitarne pomoći u Donbas - Od avgusta do danas Ministarstvo za vanredne situacije Rusije dopremilo je više od 14 hiljada tona humanitarne pomoći, saopštio je na zasedanju komiteta za podršku stanovnika Donbasa, zamenik ministra za vanredne situacije Vladimir Stepanov.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući humanitarnoj pomoći bilo je obnovljeno više od 2200 društveno značajnih objekata na ovim prostorima, a takođe bilo je otvoreno 60 javnih kuhinja. Krajem januara, početkom februara planira se još jedan humanitarni konvoj u Donbas.

Šefovi diplomatija EU razmotriće osnivanje televizije na ruskom jeziku - Na prvom sastanku u novoj godini, šefovi diplomatija 28 članica EU razgovaraće 19. januara u Briselu o osnivanju nove televizije za ruskofonski auditorij u državama "Istočnog partnerstva" (Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini) i EU, potvrdio je danas visokopostavljeni činovnik organizacije, a prenosi agencija TASS. 

"Sigurno ćemo razgovarati o ovom pitanju, kako možemo da iskoristimo naše mogućnosti i resurse", kazao je činovnik novinarima u Briselu.

Šef letonske diplomatije Edgars Rinkevič izjavio je 1. januara da EU razmatra mogućnosti stvaranja novog ruskofonskog televizijskog kanala. Po kvalitetu, on bi trebao da bude na nivou evropskih televizija i prenosiće ne samo vesti, već i kulturno-zabavni program.

Evropski parlament pozdravio obustavu isporuka "Mistrala" Rusiji - Evropski parlament, u svojoj još jednoj u nizu rezoluciji o Ukrajini, odobrio je odluku Francuske da obustavi predaju nosača helikoptera tipa "Mistral" Rusiji.

"Evropski parlament pozdravlja odluku francuske vlade da obustavi isporuku nosača helikoptera "Mistral"", kaže se u dokumentu. Evropski poslanici su pozvali sve zemlje EU da zauzmu analognu poziciju prema izvozu robe u RF, koja nije obuhvaćena sankcijama EU.

SAD obećale nastavak "aktivnog rada na deeskalaciji sukoba u Ukrajini" - SAD će nastaviti aktivno da rade na deeskalaciji sukoba u Ukrajini, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri na brifingu, na kraju susreta sa predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

Keri se nada da će Sporazum iz Minska početi da se ispunjava i da će Rusija "odustati od ideje osvete", prenosi agencija TASS.

Evropski parlament pozvao na uvođenje novih sankcija protiv RF - Evropski parlament je pozvao na uvođenje novih sankcija protiv RF u nuklearnoj i finansijskoj sferi, saopštava agencija TASS.

Kako se ukazuje u donetoj rezoluciji Evropskog parlamenta o situaciji u Ukrajini, deputati preporučuju da se sankcije prošire i na energetski sektor, kao i da se ograniče mogućnosti ruskih organizacija u izvođenje međunarodnih finansijskih transakcija.

Ministar odbrane RF objavio rok za podnošenje tužbe za "Mistrale" - Ministar odbrane RF Sergej Šojgu izjavio je da bi Moskva u sledećih pola godine mogla da podnese tužbu protiv Francuske za neisporučivanje nosača helikoptera klase "Mistral".


Ugovor za isporuku dva nosača helikoptera zaključen je bio između francuske kompaije DCNS i ruskog "Rosoboroneksportom" 2011. godine. Vrednost ugovora - 1,2 milijarde evro, što predstavlja najveći sporazum u oblasti vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

Naftogaz: Gasovod preko Turske nosi rizik tehničkih prekida - Po mišljenju ukrajinske kompanije "Naftogaz", novi gasovod kroz Tursku nosi značajne rizike tehničkih prekida, ne donoseći evropskim potrošačima nikakve koristi.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Namera Rusije da usmeri tranzit gasa u EU preko Turske, umesto Ukrajine, nema ekonomskog smisla, izjavio je direktor "Naftogaza" Aleksej Koboljev.

Ranije, šef "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je da, pošto je projekat "Južni tok" obustavljen, Evropa nema drugih varijanti uklanjanja rizika tranzita preko Ukrajine, osim novog gasovoda "Turski tok".

8. decembra "Gasprom" je saopštio o osnivanju preduzeća za izgradnju gasovoda u Tursku.


Dačić: Srbija će biti časni posrednik u rešavanju ukrajinske kriza - Srbija je spremna da postane "časni posrednik" u radu na rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljniih poslova Srbije Ivica Dačić na sednici Stalnog saveta OEBS u Beču.

Po njegovoj oceni, situacija u Ukrajini nastavlja da predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti u regionu, evropskoj i globalnoj bezbednosti, i zato je veoma važno da se obezbediti održiv prekid vatre i prestanak vojnih dejstava.

On je izrazio nadu da će trostrana kontakt grupa suštinski doprineti jačanju sporazuma o prekidu vatre, potpisanom u Minsku.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 16.01.[2015-01-18 08:25:47]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Ekipa ``KAMAZ - master`` osvojila prva tri mesta na reliju ``Dakar``[2015-01-17 23:01:58]

Pobeda tri godine za redom

Državna Duma RF: neuspeh sastanka u Minsku povodom Ukrajine- znak za uzbunu[2015-01-17 22:54:44]

Neuspeh još jedne runde razgovora kontakt grupe za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji se održavaju u...

Skijališta u Sočiju će ugostiti oko milion turista[2015-01-17 21:59:17]

U Sočiju, u jeku je prva skijaška sezona, posle Zimske Olimpijade 2014. Tokom novogodišnjih praznika, Soči...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut[2015-01-17 00:01:00]

Krhko primirje

„Kome je Tači mio - u kući mu bio“, „Stići će vas kletva vladičina“[2015-01-16 20:19:33]

Ispred vile „Gorica“ u Podgorici danas je održan protest, povodom dolaska u Crnu Goru ratnog zločinca...

Protest protiv Tačija[2015-01-16 19:54:59]

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da treba poništiti priznanje Kosova, a da je šefu kosovske diplomatije mesto u Hagu

Sudbonosni petak Maršala Malinovskog[2015-01-16 18:02:58]

Učesnik četiri razorna rata

Odložen sastanak kontakt grupe za Ukrajinu[2015-01-16 18:01:06]

Susret kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini, koji je trebao biti održan danas u Minsku,...

Istražni komitet RF pokrenuo krivični postupak po predmetu granatiranja domova u Donbasu[2015-01-16 17:50:45]

Istražni komitet RF pokrenuo je krivični postupak po predmetu granatiranja stambenih objekata u Donbasu, tokom kojeg...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 17.01.

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2015

18.01.2015. -.. ....Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu..Ispod se nalazi interaktivna...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.