Talibani ostali bez vođe

Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani ostali bez vođe

Sa više strana potvrđeno da je Mula Muhamed Omar umro ali, najverovatnije nisu tačne priče da se to dogodilo još pre dve godine

Mula Muhamed Omar je već preživeo nekoliko svojih „smrti”. U barem pet-šest navrata su se njegovi neprijatelji prerano obradovali poverovavši da je osnivač i vođa avganistanskih talibana napokon poslat bogu kojem je služio sa fundamentalističkim žarom, pa i uništenjem dve najveće statue Bude, iz šestog veka pre nove ere. Ovog puta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ako je verovati avganistanskoj obaveštajnoj službi, šuškanja o tome da je nestao s lica zemlje, sve glasnija u poslednjih nekoliko meseci, zaista su tačna. Borac koji je s mudžahedinima porazio Sovjetski Savez osamdesetih godina, na bezbedno se izmakao pred američkom invazijom nakon 11. septembra, i s jednim okom uvek uspevao da spazi protivnika na vreme da pobegne – navodno je još pre dve godine umro među prijateljima, u bolnici u Pakistanu.

Ako je to istina, Omarova smrt će zakomplikovati već primetan razdor među frakcijama njegovog pokreta, borbu za prevlast čiji će ishod presuditi i da li će biti nastavljen ili na samom početku zatučen mirovni proces sa avganistanskim vlastima. Uporedo s pregovorima, u toku je najžešća talibanska ofanziva još otkako su zbačeni s vlasti 2001. godine.

I Pakistan i Amerika kažu da još proveravaju navode o smrti lidera talibana. Isto je izjavila i avganistanska vlada na konferenciji za novinare, mada im je uoči sazivanja nezvanično nagovestila kako će potvrditi da Omar više nije živ. Odmah potom je, međutim, portparol avganistanske tajne službe u zasebnom intervjuu konstatovao kako nema sumnje da je Omar zbilja preminuo. Naposletku je predsednička palata izdala saopštenje u kojem se tvrdi da je Omar mrtav.

Predstavnici talibana su prvo demantovali tvrdnju da su ostali bez vođe, ali su, posle toga potvrdili njegovu smrt i proglasili trodnevnu žalost.

Iz duboke ilegale, Omar se već godinama oglašavao isključivo audio ili video porukama, ali ni njih dugo nije bilo. Čovek za kojeg svedoci tvrde da nikada nije podizao glas, čak ni kada je naređivao svirepa smaknuća, odavno je postao nešto poput Osame bin Ladena u svojim poslednjim godinama: više simbol nego stvarni vođa pokreta, tihi „glas autoriteta” prema čijim idejama se ravnalo, ali je operativne odluke donosila nova generacija talibanskih glavara.

Budući da odavno više nije povlačio konce na terenu, upadljivo je kako bi glasine o Omarovoj smrti učestale upravo onda kada je pitanje ko je istinski vođa nad talibanima postajalo važno. Prošli put je tu težinu imalo 2011. godine, nakon što su Amerikanci najzad likvidirali Bin Ladena, kojem je Omar godinama pružao utočište i odbijao da ga preda, iako nije sigurno da li je uopšte bio unapred obavešten o akcijama Al Kaide, uključujući i onu od 11. septembra, a veruje se i da je bio nesklon internacionalnom džihadu. Te godine, kada je eliminacija Bin Ladena ustalasala islamistički pokret i poremetila odnose Amerike, Avganistana i Pakistana, najmanje triput je u javnost puštena informacija kako je i Omar stradao.

Ove godine takve priče su aktivirane u trenutku kada je Islamska država počela da regrutuje sve više pristalica u Avganistanu, među njima i razočarane talibane. Verni članovi pokreta tada su objavili kratku Omarovu biografiju, verovatno pokušavajući da podsete na sve njegove zasluge za odbranu od stranih elemenata i uspostavljanje „istinski” islamskog načina života u Avganistanu. Nekoliko meseci kasnije stiglo je i nekoliko reči od samog Omara, izjava kojom je podržao otvaranje pregovora s vladom. Ali, izjava je bila pisana, pa se odsustvo snimka na kojem bi se on makar čuo, ako ne i video, i to u situaciji kada je postojala velika potreba da se pokaže, tumačilo kao posredan dokaz da je zaista mrtav.

Na tome insistiraju i članovi jedne odmetnute frakcije talibana, koja ne podržava mirovni proces. Oni su prvi, pre dve nedelje, izjavili da Omar više nije živ. Dijalog s vlastima u Kabulu, čija bi druga runda trebalo uskoro da se održi, odbacio je i zvanični portparol talibana, rekavši da oni nisu ni obavešteni o tom procesu, čime su podstaknute priče o sukobu unutar pokreta oko toga treba li pregovarati. Avganistanska vlast svakako želi nastavak razgovora i utoliko je čudnije što je upravo sada objavila da je mrtav vrhovni autoritet talibana, koji ih je navodno podržavao. Od početka godine, koristeći povlačenje američke vojske, koja bi do iduće godine trebalo potpuno da napusti zemlju, talibani su ubili 4.100 i ranili 7.800 avganistanskih vojnika i policajaca, što je oko 50 procenata više nego lane, kada su gubici već bili opisivani kao „neodrživi”. Vladina armija je u mnogim delovima zemlje priterana u gradove, dok talibani drže ruralne krajeve oblasti. Nedavno su čak upali i u parlament u Kabulu, i to kada su se deputati spremali da glasaju o kandidatu za novog ministra odbrane.

Moguće je da je Avganistan odlučio da preseče namnožene glasine i prizna istinu da je Omar mrtav nadajući se da će talibane odmah preuzeti neko ko takođe stoji iza mirovnih pregovora. To se juče, kako prenose Rojters i Al Džazira, i desilo: navodno je za novog lidera talibana izabran Omarov zamenik Ahtar Mansur – naklonjen dijalogu s Kabulom.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.