Šveđani kreću u lov na vukove

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šveđani kreću u lov na vukove

Švedska će od 2. januara 2010. uraditi ono što nije u poslednjih 45 godina - proglasiće otvorenom sezonu lova na vukove, pošto je parlament ove skandinavske zemlje odlučio da je neophodno kontrolisati broj ovih životinja.

Za ovaj vid “rekreacije“ prijavljeno je maltene 10.000 lovaca, jer, ako se lov na vukove nastavi ovim tempom, ovo će dobrom broju Šveđana biti jedina prilika u životu da ubiju vuka.

Međutim - mala bara, puno krokodila - procenjuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da u Švedskoj trenutno ima između 180 i 220 vukova, pa je iz Agencije za zaštitu okoline stiglo saopštenje u kojem se ističe da je dozvoljeno ubiti ukupno 27 ovih životinja i to do početka sezone parenja - do sredine februara. Lovci kažu da će to biti ispoštovano.

“Postoji ogroman broj pravila koja moraju da budu ispoštovana, a lovci će morati da proveravaju broj ubijenih vukova na svaki sat“, rekao je Gunar Glerson iz Švedske lovačke asocijacije.

Sa druge strane, Švedsko društvo za očuvanje prirode žestoko kritikuje odluku vlasti da se krene u lov na vukove. Iz ovog društva dolaze upozorenja da je to protivno propisima Evropske unije, jer broj vukova u Švedskoj još nije dostigao kritičnu granicu, pa je najavljeno i slanje žalbe nadležnim ustanovama EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedska dozvolila lov na vukove nakon 45 godina

Izvor: Blic, 02.Jan.2010

Najmanje 20 vukova je danas odstreljeno u Švedskoj, preneli su mediji. Lov je dozvoljen prvi put posle 45 godina, na osnovu odluke Skupštine te zemlje da se broj vukova ograniči...Švedska uprava za zaštitu životne sredine je dozvolila odstrel 27 vukova od 2. januara do 15. februara, u pet područja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.