Raul Kastro se sastao sa papom Franjom

Izvor: Blic, 10.Maj.2015, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raul Kastro se sastao sa papom Franjom

Predsednik Kube Raul Kastro sastao se jutros sa papom Franjom i zahvalio za doprinos koji je poglavar rimokatoličke crkve imao u približavanju odnosa između Kube i SAD, saopšteno je iz Vatikana.

Ovaj jednočasovni sastanak protekao je u srdačnoj atmosferi tokom koje su papa Franjo i Kastro razgovarali o predstojećoj poseti rimokatoličkog poglavara Kubi, koja je planirana za septembar, nakon koje će papa posetiti SAD.

"Papa Franjo poklonio je Kastru medalju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << likom Svetog Martina, oficira koji je u hrišćanskoj tradiciji poznat po tome što je dao kaput siromahu. Papa je rekao Kastru da taj orden treba da ga podseća da treba štititi siromašne", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Lombardi je naveo da je Kastro papi poklonio sliku kubanske umjetnice Aleksis Leive Mačado, inspirisana temom ilegalnih imigranata koji dolaze na ostrvo Lampeduzu.

Ovo je bila prva poseta kubanskog predsednika Raula Kastra Vatikanu, podseća AFP.

Kastro, koji je u Vatikan doputovao iz Moskve, gde je prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu, sastaće se danas i sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Kubanski predsednik je tokom susreta sa rimokatoličkim poglavarom zahvalio papi na ulozi posrednika koja je doprinela približavanju odnosa između Kube i SAD.

Papa je lično posredovao u obnovi diplomatskih odnosa između Kube i SAD, saopšteno je ranije iz Vatikana.

U tadašnjem saopštenju je navedeno da je papa poslao pismo kubanskom i američkom predsedniku, te da su delegacije tih zemalja primljene u oktobru u Vatikanu.

Papa Benedikt Šesnaesti posetio je Havanu 2012. godine, a njegov prethodnik Jovan Pavle Drugi 1998. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raul Kastro se sastao s papom Franjom

Izvor: Akter, 10.Maj.2015

Predsednik Kube Raul Kastro sastao se danas u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, koji je imao značajnu ulogu u obnavljanju diplomatskih odnosa Havane i Vašingtona..Vatikan je sastanak opisao kao striktno privatan. Kastro i papa Franja su razgovarali u ateljeu blizu dvorane Pavla...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.