Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrov spreman da ode ako Karamarko ostane, Orešković optimista

Potpredsednik Vlade Hrvatske Božo Petrov iz Mosta izjavio je danas da je spreman da podnese ostavku ako lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ostane u Vladi, odnosno ako mu ne bude izglasano nepoverenje u parlamentu.

"Mislim da Most neće smanjivati kriterijume i vrlo verovatno da ni ministri koji su došli iz kvote Mosta neće u tom slučaju ostati u Vladi", rekao je Petrov novinarima u Saboru.

Petrov je rekao da pojedinac ne sme da bude iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << države, niti stranka iznad interesa. Upitan o izjavi Tomislava Karamarka da će vlada opstati, a da Petrov neće više biti deo vlade, lider Mosta je rekao da je reč o "zameni teza".

"Mi želimo da Vlada uspe, da opstane, ali ne pod svaku cenu. Mislim da svi treba da imamo političku i ljudsku odgovornost i Vlada ne može da bude talac jedne osobe", rekao je Petrov o svojoj i odluci 12 od 15 poslanika Mosta da podrže predlog opozicije o izglasavanju nepoverenje Karamarku zbog afere "Konsultantica".

Premijer Tihomir Orešković izjavio je novinarima u Saboru da je on i dalje optimista, jer mu je takva narav. On je dodao i da mu ;ne smetaju napetosti na poslu.

Predsednik Sabora Željko Rajner (HDZ) izjavio je da će se o predlogu Socijaldemokratske partije (SDP) o opozivu prvog potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka odlučivati u poslovničkom roku, što je do 18. juna.

SDP je pokrenuo postupak opoziva prvog potpredsednika Vlade zbog afere "Konsultantica" , odnosno zbog poslovne povezanosti firme Drimia njegove supruge Ane s firmom konsultanta MOL-a Josipa Petrovića. Smatraju da je reč o sukobu interesa, ali i vezi s fizičkim i pravnim licima "čiji su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Most, koalicioni partner Domoljubne koalicije koju vodi HDZ, najavio je da će glasati za opoziv Karamarka zbog političke odgovornosti jer smatra da je "prejaka" veza između Josipa Petrovića i kruga ljudi koji su vrlo bliski Karamarku.

Bez podrške Mosta, Vlada desnog centra gubi većinu u parlamentu koja iznosi 76 glasova poslanika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Odbrojavanje vladi: Karamarko i Petrov ne razgovaraju

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2016

Javnost u Hrvatskoj odbrojava tamošnjoj vladi. Naime, lider HDZ-a Tomislav Karamarko i lider MOST-a Božo Petrov, inače koalicioni partneri u vlasti, više ne razgovaraju...Petrov kaže da je spreman da podnese ostavku u vladi, ako Karamarko preživi glasanje o poverenju u Saboru. Dodaje da, u tom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.