PONOS AMERIČKE VOJSKE On će hamera poslati u istoriju

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOS AMERIČKE VOJSKE On će hamera poslati u istoriju

Bila je to duga i turbulentna vožnja za korporaciju “Oshkosh”, ali ove nedelje, kompanija sa sedištem u Vinskonsinu potpisala je novi trogodišnji ugovor sa američkim Ministarstvom odbrane. Cena? Čak 6,75 milijardi dolara za lako terensko oklopno vozilo koje će u istoriju poslati čuvenog “hamera”.

Prema početnom ugovoru, kompanija je dužna da isporuči oko 17.000 vozila između 2018. i 2022. Ali, kompanija bi mogla da inksira i više od 30 milijardi dolara budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će novo vozilo u američkoj vojsci postepeno da zameni čak 280.000 nadaleko čuvenih “hamera”.

U pitanju svakako nije mala cifra, ali “Oshkosh JLTV” je moderna ratna mašina koja prevazilazi “hamera” u svakom segmentu. Projektni zahtevi uključivali su da novo vozilo bude jače, sposobnije, fleksibilnije, lakše za transport, lakše za popravku i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima i marincima koji ga koriste.

Sve što mu je sada neophodno je zvučno ime. Na tom polju, “hamer” će teško biti pobeđen.

JLTV radi na dizel-električni hibridni pogonski sistem koji obezbeđuje 70kW struje - dovoljno za napajanje 18 porodičnih kuća prosečne veličine.

U ponudi će biti dva modela: Jedno borbeno vozilo sa četvoro vrata i jedno pomoćno sa dvoje, svako sa odgovarajućim prikolicama.

Opcije naoružanja uključuju ljudsku posadu sa mitraljezima od 12.7mm ili oružanu stanicu na daljinsko upravljanje što omogućava artiljercu da pogodi cilj i puca preko interfejsa nalik video-igrama unitar vozila.

Da bi mogli da ga prenesu američki vojni teretni helikopteri “CH-53K King Stallion” i “CH-47F Chinook”, napunjeni JLTV mora težiti najviše sedam tona.

Za sprečavanje površinske korozije u teškim uslovima, JLTV će biti premazani “samoisceliteljskom” bojom, odnosno polifibroblastom.

JLTV je dizajniran tako da izvršava misije na 3.600 metara visine i temeperaturama 40 stepeni Celzijusa ispod nule ili onim do 52 stepena iznad nule.

Može da ide kroz slanu vodu visine 1,5 metra bez zaštite i napred i nazad.

Do 2040. kompanija će napraviti 55.000 ovakvih vozila - 50.000 za američku vojsku i ostatak za marince.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.