Kraj krize? Cipras spreman na gotovo sve uslove

Izvor: Mondo, 01.Jul.2015, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj krize? Cipras spreman na "gotovo sve" uslove

Grčki premijer je u pismu kreditorima nagovestio da je spreman da prihvati gotovo sve uslove koje su oni stavili kao neophodne za nastavak pomoći. Naravno – uz određene "manje izmene", javlja "Fajnenšel tajms".

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Cipras, koji je do juče pretio referendumom na kom bi se odbacio program štednje koji nameće MMF, EU i ECB ali i ostankom u Evrozoni po cenu pravne borbe sa EU, izgleda da je "legao na rudu".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Kako Grčka juče nije mogla da plati dospelu ratu kredita MMF-a od 1,5 milijardi evra, priča dobija drugi tok. Naravno, ukoliko se ne radi o još jednom manevru u Evopi prokažene levičarske Sirize.

Got my hands on new @atsipras letter conceding on almost all points. QUick story here: http://t.co/VsdKLnWw8Mpic.twitter.com/kHIVrvpOBi

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 1, 2015

Premijer Grčke sada kaže da bi Helenska Republika prihvatila izmene u poreskoj stopi koju su zahtevali kreditori (a Grci prvobitno prihvatili) ali uz ostanak poreskih olakšica od 30 dosto za meštana grčkih ostrva (što su kreditori bili odbili).

Cipras u "manje izmene" ubraja i odlaganje pomeranja starosne dobi za penziju na 67 godina za 2022. godinu (kreditori kažu odmah), kao i blaže fazno ukidanje solidarnih davanja za siromašne penzionere do 2019. (kreditori kažu da mora brže).

Izmene zahteva kreditora, na dve kucane strane kako javlja RT, poslate su na adresu Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a.

Iako okončanje programa u ponoć znači da mogućnost njegovog produžetka više nije u ponudi, Ciprasovo pismo moglo bi da posluži kao osnova za novi paket pomoći u narednim danima, pišu svetki mediji.

Ministri finansija zemalja evrozone razmotriće Ciprasov novi prijedlog u telefonskoj konferenciji u 17:30 časova po srednjeevropskom vremenu.

U utorak je Grčka zatražila novi program pomoći protiv bankrota države koja dugije više od 300 milijardi evra stranim poveriocima. Program bi trebalo da pomogne da Grčka mirnije prebordi naredne dve godine, ali su kreditori odbili zahtev jer Atina ne pristaje na nastavak oštre štednje i budđetski suficit u naredne tri godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Pet pitanja o grčkoj krizi

Izvor: Politika, 01.Jul.2015

Dok ceo svet iščekuje da li će grčka bankrotirati, naše građane najviše zanima koliko će Srbiju koštati grčka novčana tragedija..Na autoritarizam Evrope i oštre mere stezanja kaiša, Grčka će odgovoriti demokratski. Ovim rečima je grčki premijer Aleksis Cipras opisao referendum na kome...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.