KREMLJ NE POPUPŠTA PRED MOLBAMA ZAPADA Ne vraćamo se u G8, to je prevaziđen politički format

Izvor: Blic, 19.Apr.2016, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KREMLJ NE POPUPŠTA PRED MOLBAMA ZAPADA Ne vraćamo se u G8, to je prevaziđen politički format

Rusija se neće vratiti u G8, uprkos pozivima nekih zapadnih političara jer smatra da je to prevaziđen politički format, poručuje Kremlj.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije smatra da "Veliku osmorku" razvijenih zemalja "nije potrebno vraćati u život".

Zbog toga Rusija ne namerava da ispunjava nikakve zaheve G7, odnosno ostatka "Velike osmorke", koja je nakon dešavanja u Ukrajini zamrznula članstvo Rusije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine naglasila je da je učestvovanje Rusije na samitu G7 "trenutno nezamislivo".

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer više puta se založio za povratak Rusije u sastav "Velike osmorke", naglašavajući da je Zapadu angažman Moskve potreban s ciljem rešavanja sukoba u Siriji i Iraku.

On je, takođe, naveo da Rusija treba da "preduzeme korake koji bi doveli do otvaranja puta za pregovarački format G8".

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da je rad Moskve u pregovaračkom formatu "Velike osmorke" za Rusiju - prošlost.

Portparol ruskog diplomatskog resora Marija Zaharova poručuje da su pokušaji da se Rusija natera da "plati neke račune" za obnavljanje formata "Velike osmorke" apsolutno neutemeljeni.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenjuje da ni "Velika sedmorka" nema uticaja na međunarodnu politiku, navode politički portali.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusko "njet": Ne želimo ponovo u "Veliku osmorku"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2016

Povodom nedavnih spekulacija i želje određenih zapadnihi političara da se Rusija vrati u savez najmoćnijih država na svetu, Kremlj je poručio da Moskva ne želi ponovo da uđe u G8. Kako smatra Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, "Veliku osmorku" razvijenih zemalja nije potrebno vraćati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.