Gusari oteli supertanker

Izvor: RTS, 18.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gusari oteli supertanker

Saudijski supertanker, otet pre dva dana u vodama Indijskog okeana, usidren je u vodama Somalije. Uprava kompanije kojoj pripada brod, uspostavila je kontakt sa somalijskim piratima i tvrdi da su svi članovi međunarodne posade bezbedni.

"Mi smo primorani da budemo pirati jer smo gladni i nemamo vlast u zemlji. Svet treba da pomogne Somaliji da formira vladu", kaže anonimni meštanin.

"Oni vrlo dobro rade svoj posao. Dobro su naoružani i, kada zauzmu brod, vrlo teško >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih je ukloniti jer drže taoce", tvrdi admiral Majkl Malen, načelnik združenog generalštaba SAD.

Tanker, najveći koji su do sada oteli gusari, prevozio je naftu vrednu 100 miliona dolara do Sjedinjenih Američkih Država. Iako se u tim opasnim pomorskim vodama već nekoliko nedelja nalaze američki ratni brodovi i NATO flotila, američka mornarica kaže da za sada ne namerava da interveniše.

Tanker "Sirijus star", vlasništvo saudijskog naftnog giganta Aramka, otet je oko 800 kilometara jugoistočno od kenijske luke Mombase.

Plovio je pod liberijskom zastavom jednim od najprometnijih pomorskih puteva za izvoz nafte iz Persijskog zaliva. Dugačak je 332 metra, kao jedan američki nosač aviona, a može da ukrca i do dva miliona barela nafte.

Na tankeru je bilo 25 članova posade, među kojima su državljani Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske, Filipina i Hrvatske.

Očevici tvrde da su primetili supertanker u blizini grada Ejla, na severu Somalije, čiju luku često koriste somalijski gusari.

"Ako se taj brod usidri u našim vodama, mi ćemo ga spasti, a ako bude potrebno upotrebićemo i silu. Svet treba da obrati pažnju na somalijske pirate, a mi ćemo učiniti sve da spasemo posadu broda", rekao je Abulkadir Musa zvaničnik vlade Somalije.

Otimanje brodova je kao terorizam

Pretpostavlja se da su somalijskim gusarima pomogle i druge kriminalne grupe iz Jemena i Nigerije. Saudijska Arabija pozvala je međunarodnu zajednicu da se obračuna sa piratima.

"To je veoma opasna stvar. Pirati su pretnja svima. To je, kao i terorizam, bolest koja se mora iskoreniti ", rekao je princ Saud al-Fejsal, šef diplomatije Saudijske Arabije.

U vodama Somalije, zemlje u kojoj vlada anarhija, ove godine su napadnuta čak 92 broda, a 36 je oteto.

Lokalno stanovništvo kaže da je prinuđeno da otima brodove, jer mnoga strana plovila ilegalno love tunu i izbacuju toksični otpad.

Zbog sve učestalijih otmica u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, Evropska unija odlučila je da u taj region uputi sedam vojnih brodova i nekoliko aviona za nadgledanje. Tamo se već nalaze brodovi američke ratne mornarice i NATO alijanse, kako bi odvratili pirate od napada.

Privatne firme do sada su piratima platile oko 100 miliona dolara otkupnine.

Zbog sve lošije situacije u somalijskim vodama, pojedine kompanije već razmišljaju o alternativnoj pomorskoj ruti, preko Rta Dobre nade uz obale Južne Afrike, što je svakako daleko duži i skuplji put.

Oslobođen brod cisterna

Somalijski pirati oslobodili su danas brod cisternu sa hemijskim supstancama nakon što su dobili otkup 1,1 milion dolara, saopštio je zvaničnik regionalne pomorske službe.

Do 25. novembra mogla bi biti oslobođena još dva broda jer se pregovori između vlasnika tih brodova i pirata "dobro odvijaju", rekao je direktor Programa za pomorsku podršku za Istočnu Afriku Endru Mvangura, koji ima za zadatak nadgledanje pirata. Mvangura je istovremeno dodao da su pirati oteli još jedan brod, japanski tanker sa 23 mornara.

Somalijski pirati su napali najmanje 81 strani brod u Indijskom okeanu i u Adenskom zalivu ove godine, što je dvostruko više nego za celu 2007. godinu, prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa sa sedištem u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Osumnjičeni predati kenijskim vlastima

Britanska ratna mornarica predala je kenijskim vlastima osam osumnjičenih somalijskih pirata, uhvaćenih prošle nedelje, rekao je britanski državni sekretar za vojsku Bob Ajnsvort.

"Zadovoljstvo mi je da saopštim da je Kraljevska mornarica ranije danas uspešno okončala operaciju protiv pirata i kenijskoj policiji predala osam osumnjičenih pirata, uhapšenih 11. novembra", izjavio je Ajsnvort kenijskoj štampi.

U sukobima britanske mornarice sa somalijskim piratima poginula su najmanje dva pirata, saopštilo je britansko mininstarstvo odbrane.

Britanski brod HMS Kamberlend redovno patrolira Adenskim zalivom gde su učestali napadi pirata

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pirati ponovo u "akciji"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2008

MOGADIŠ - Oteti saudijski supertanker, sa tovarom vrednim 100 miliona dolara, usidren je danas u zloglasnoj somalijskoj luci Harardere, a banda pirata otela je i jedan teretni brod iz Hong Konga...Otmica saudijskog gigantskog broda šokirala je međunarodnu zajednicu. Saudijski ministar spoljnih poslova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.