ASTRONAUTI U TREĆOJ SVEMIRSKOJ ŠETNJI

Izvor: Kurir, 25.Maj.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASTRONAUTI U TREĆOJ SVEMIRSKOJ ŠETNJI

KEJP KANAVERAL - Iskusni astronauti spejs šatla "Endevor" danas su ponovo izašli iz Međunarodne svemirske stanice kako bi proširili domet robotizovanog krana i učvrstili energetske kablove, saopštila je NASA.

Glavni cilj današnje šetnje svemirom, treće od četiri planirane, koja bi trebalo da traje šest i po sati, jeste podešavanje instalacija tako da robotizovani kran stanice može da bude premešten na rusku stranu kompleksa, naveo je Rojters.

Astronauti Endru Fustel >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Majk Finkl takođe treba da postave kablove kako bi omogućili ruskim modulima pristup američkoj solarnoj energiji.

Fustel i Finkl su, pripremajući se za izlazak, testirali alternativni metod kojim se zadržava kiseonik i sprečava dekompresiona bolest, prenele su agencije.

Astronauti su 50 minuta radili vežbe kako bi ubrzali metabolizam, čime se skraćuje vreme potrebno za udisanje čistog kiseonika pre izlaska u svemir.

Novim protokolom je, takođe, otklonjena potreba da astronauti provedu nekoliko sati u komori, u uslovima smanjenog pritiska.

NASA je saopštila da je testiranje novog metoda bilo uspešno.

Spejs šatl, sa šest članova posade, stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu 18. maja, gde treba da provede 12 dana.

NASA je juče navela da planira da okonča program "Endevor" i da sagradi novi svemirski brod, "Orion", koji bi mogao da leti i van orbite stanice, što šatl ne može. Agencija namerava i da obezbedi sredstva za istraživanje asteroida, Meseca i, eventualno, Marsa.

"Endevor" treba 1. juna da se vrati u svemirski centar "Kenedi", u Floridi.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Astronauti u trećoj svemirskoj šetnji

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Maj.2011

Iskusni astronauti spejs šatla "Endevor" danas su ponovo izašli iz Međunarodne svemirske stanice kako bi proširili domet robotizovanog krana i učvrstili energetske kablove, saopštila je NASA. Glavni cilj današnje šetnje svemirom, treće od četiri planirane, koja bi trebalo da traje šest...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.