Požar na Zakintosu

Izvor: B92, Beta, 27.Jul.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Zakintosu

Atina -- Grčka oblaska straža je evakuisala oko 70 grčkih i stranih turista koji su se našli okruženi šumskim požarom na plaži na ostrvu Zakintos.

Tri broda obalske straže prevezla oko 20 osoba, uglavnom žena i dece, na palubu većeg broda, dok su desetine vatrogasaca šmrkovima krčili put kroz vatru, omogućavajući ostalim turistima da stignu do svojih automobila. Požar je izbio početkom večeri u oblasti Dafni, na zapadu ostrva, gde je stanište zaštićene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste morskih kornjača "kareta-kareta".

"Spasili smo ih. Prebacili smo 20 osoba na brod, a vatrogasci su ostalim pomogli da prodju kroz vatru", rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva za pomorsku trgovinu.

Među evakuisanim niko iz Srbije

Među turistima koji su, zbog požara na grčkom ostrvu Zakintos, prema nezvaničnim informacijama, nije bilo srpskih državljana, rekao je konzul Srbije u Atini Jovica Čekić.

"Niko od evakuisanih turista nije povređen, a, prema nezvaničnim informacijama, među njima nije bilo naših građana", rekao je Čekić.

On je naveo da u toku dana treba da od predstavnika turističkih agencija na Zakintosu dobije potvrdu te informacije.

On je naveo da nije bilo povreda ili problema sa disanjem, iako se svuda unaokolo protezao gust dim. Devet vatrogasnih kola i 30 vatrogasaca više od tri sata se borilo sa vatrenom stihijom, čiji je uzrok nepoznat.

Tri odvojena požara buknula su takođe na jugu Peloponeza, ali su sva tri tokom večeri ugašena, javila je grčka agencija ANA.

U tim požarima izgorelo je nešto više od 350 hektara šume i poljoprivrednog zemljišta.

Šumski požari, izazvani uglavnom visokim temperaturama, sušama ili namernom paljevinom, česta su pojava u Grčkoj tokom leta.

Ove nedelje širom zemlje je izbilo više od 320 požara, koji, srećom, nisu imali za posledicu gubitak života ili domova, navela je britanska novinska agencija.

Grčka Služba civilne zaštite je proglasila četvrti stepen opasnosti od požara na skali od pet u više od oblasti, uglavnom na ostrvima u Jonskom moru, zbog jakog severnog vetra koji duva posle dva dana velike vrućine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turisti evakuisani s plaže

Izvor: Danas, 26.Jul.2009, 23:45

Grčka oblaska straža sinoć je evakuisala oko 50 grčkih i stranih turista koji su se našli okruženi šumskim poražom na plaži na ostrvu Zakintos, saznaje AFP.

Nastavak na Danas...

Evakuisani turisti sa ostrva Zakintos

Izvor: RTS, 27.Jul.2009

Obalska straža evakuisala oko 70 turista, koji su se na plaži na zapadu ostrva Zakintos našli okruženi šumskim požarom. U Grčkoj tokom jučerašnjeg dana izbilo više od 50 šumskih požara. Svi turisti iz Srbije na Zakintosu potpuno bezbedni, rekao za RTS Jovica Čekić, šef konzularnog tima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.