Aleksandar Van der Belen: Sin izbeglica

Izvor: Danas, 25.Maj.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Van der Belen: Sin izbeglica

Aleksandar Van der Belen novi je predsednik Austrije, pošto je na predsedničkim izborima kao nezavisni kandidat koga je podržala stranka Zelenih sa samo 0,3 odsto razlike u glasovima pobedio desničara Norberta Hofera.

Pobednik najtešnijih izbora u posleratnoj istoriji Austrije je uoči drugog kruga glasanja, između ostalog, obećao da će pomoći Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Van der Belen je na početku političke karijere bio pripadnik socijaldemokrata, da bi se ranih 1990-ih pridružio Zelenima, te ga protivnici često optužuju za "prevrtljivost". Na čelo Zelenih stupa 1997. Tokom narednih gotovo deset godina stranka beleži munjevit uspon i postaje četvrta politička snaga po veličini u zemlji. Međutim, nakon što je prvi put za gotovo deset godina izgubila glasove na izborima, Van der Belen se 2008. povlači s funkcije šefa Zelenih, a četiri godine kasnije ulazi u Gradsko veće Beča.

Kaže da kao predsednik Austrije sanja o "Sjedinjenim Evropskim Državama" bez ograda, koje poštuju prava manjina. Vatreni je zagovornik gej brakova. U krugovima konzervativaca ga optužuju da je previše levičarski orijentisan, dok mu ekstremniji pripadnici Zelenih zameraju da nije dovoljno radikalan.

Aleksandar Van der Belen je rođen 1944. u Beču. Njegov otac je rođen u Rusiji u porodici holandskih imigranata. Majka je Estonka. Nakon dolaska Crvene armije 1940, Van der Belenovi roditelji su prvo prebegli u Nemačku, da bi se kasnije trajno naselili u Austriji.

Van der Belen je studirao ekonomiju na Univerzitetu Insbruk, a doktorsku disertaciju je odbranio 1970. da bi dvadeset godina kasnije bio imenovan za dekana Univerziteta u Beču. Sam kaže da je kao "dete izbeglica dosta dobio od Austrije".

Priznaje da u privatnom životu ima dve slabosti - veliki je fan crtaća s Pajom Patkom, dok su mu druga ljubav cigarete. "Jednom sam ih ostavio na četiri meseca, ali zašto da se maltretiram u mojim godinama", rekao je jednom prilikom. Predmet interesovanja mu je i ruska književnost 19. veka. Iz braka s bivšom suprugom Bridžit ima dva sina, a prošle godine je oženio Doris. Prijatelji i pristalice ga zovu "profesor" ili "Saša", aludirajući na njegovo rusko poreklo, dok ga rivali i kritičari nazivaju "bahatim zelenim diktatorom".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.