Izvor: B92, 16.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Krajnje pažljiv odnos

Podgorica, Skoplje -- Crnogorski predsednik Filip Vujanović najavio je da će Crna Gora i dalje imati "krajnje pažljiv" odnos prema kosovskom pitanju.

On je isključio mogućnost da odnos zvanične Podgorice prema Kosovu na bilo koji način može izazvati nestabilnost u Crnoj Gori. Vujanović je naveo da odluka o Kosovu, prema Ustavu Crne Gore, isključivo pripada vladi, ali je ukazao da ne treba bežati ni od toga da se o toj temi vodi rasprava u Skupštini Crne Gore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"To je nadležnost vlade, ali sam uveren da je dobro da se unutar parlamenta omogući rasprava o tom pitanju, da se suoče mišljenja za i protiv, da se čuje argumentacija i jedne i druge strane i da se prosto da prilika da se to viđenje unutar Skupštine, na jedan jasan način, eksponira prema javnosti", kazao je Vujanović.

On je ponovio da su Crnoj Gori, u odnosu na izjašnjavanje o kosovskom pitanju, bitne tri dimenzije - unutrašnja stabilnost, odnos prema Beogradu i Prištini i uvažavanje stava međunarodne zajednice, prvenstveno partnera iz EU i NATO-u.

"Mislim da je opreznost i odgovoran odnos Vlade Crne Gore, koja je i do sada pokazala veoma visoku senzibilnost za to pitanje, ono što je očekivanje koje će Vlada i dalje imati kao model svog ponašanja prema tom pitanju", rekao je Vujanović.

Podgorički mediji objavili su danas da su poslanici vladajućih partija u Crnoj Gori - Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije uputili predsedniku Skupštine Ranku Krivokapiću Rezoluciju o neophodnosti ubrzanja procesa integrisanja Crne Gore u evropske i euroatlantske strukture, koja, prema tumačenju analitičara, predstavlja uvertiru za raspravu o priznanju Kosova.

Dokument sadrži pet stavova, a Kosovo se pominje u trećem.

Rasprava o priznanju Kosova bila je stavljena na dnevni red Skupštine 16. juna, na predlog Narodne stranke, ali je izostala zbog opozicionog bojkota parlamenta.

"Republika" piše da crnogorska vlada još nije odlučila kako će se odneti prema inicijativi Srbije pred Generalnom skupštinom UN da se zatraži pravno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor lista iz državnog vrha je saopštio da je to pitanje veoma delikatno za Crnu Gori i da crnogorska diplomatija trenutno "ispipava puls" ključnih faktora međunarodne zajednice.

Pritisak na Makedoniju?

Makedonski mediji preneli su danas informaciju iz Tirane da je kabinet albanskog predsednika Saljija Beriše Makedoniju oslovljavao sa Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija iako je Albanija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Zvanične reakcije u Skoplju nije bilo, ali mediji ocenjuju da je reč o pritisku na Makedoniju da prizna nezavisnost Kosova.

Skopska televizija Alfa objavila je i da kosovske carinske vlasti ne puštaju proizvode iz Makedonije na kojima nema deklaracije da je proizvod namenjen Kosovu.

Navodi se da je reč o sprovođenju odluke koju su kosovske vlasti donele 1. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora:Najavljeno osnivanje stranke penzionera

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2008, 16:37

U Crnoj Gori su sazreli uvjeti  za formiranje stranke penzionera, ocijenjeno je danas iz crnogorskog Udruženja za zaštitu penzionera i invalida. Navodi se da je inicijativa o osnivanju stranke nastala iz  "opravdanog nezadovolj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vujanović: Crna Gora oprezno sa priznanjem Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2008

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će Crna Gora biti oprezna po pitanju nezavisnosti Kosova. Eventualnoj odluci Podgorice predhodiće parlamentarna rasprava i rezolucija o evropskim integracijama. Vujanović je rekao da je odluka o Kosovu u "isključivoj nadležnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.