Vujanović: Crna Gora oprezno sa priznanjem Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Crna Gora oprezno sa priznanjem Kosova

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da će Crna Gora biti oprezna po pitanju nezavisnosti Kosova. Eventualnoj odluci Podgorice predhodiće parlamentarna rasprava i rezolucija o evropskim integracijama. Vujanović je rekao da je odluka o Kosovu u "isključivoj nadležnosti vlade", ali i ocenio da je "dobro unutar skupštine omogućiti raspravu o tom pitanju".

"To je nadležnost Vlade, ali sam uveren da je dobro da se unutar parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << omogući rasprava o tom pitanju, da se suoče mišljenja za i protiv, čuje argumentacija i jedne i druge strane i da se prosto da prilika da se to viđenje unutar skupštine, na jedan jasan način, eksponira prema javnosti", rekao je Vujanović.

Skupštinska debata o Kosovu bila je predviđena za jun, na predlog opozicione Narodne stranke, ali je ona izostala zbog bojkota sednica skupštine od strane opozicije.

Narodna stranka je tražila da Skupština Crne Gore usvoji rezoluciju kojom bi se obavezala na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Vujanović je, takođe, rekao da će Crna Gora i dalje imati "krajnje pažljiv" odnos prema kosovskom pitanju, isključivši mogućnost da odnos zvanične Podgorice prema Kosovu na bilo koji način može izazvati nestabilnost u Crnoj Gori.

Poslanički klubovi vladajućih partija u Crnoj Gori zatražili su od predsednika skupštine Ranka Krivokapića da u dnevni red prve sednice redovnog zasedanja uvrsti predlog rezolucije o neophodnosti ubrzanja integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture.

Podgorički radio "Antena M", javio je da rezolucija "predstavlja uvertiru za raspravu o priznanju Kosova, jer se ta odluka imlicitno definiše kao neraskidiv deo integracija".

U tekstu rezolucije, koju su ponudile vladajuće stranke, između ostalog se navodi da je Crna Gora "istrajna u opredeljenju da čuvajući svoju unutrašnju stabilnost doprinese regionalnoj bezbednosti, spremna da uvaži političku realnost koju članice EU i NATO vrednuju kao znacajnu za regionalnu stabilnost i da sledi politiku koja je na kursu njenih evropskih i evroatlantskih opredeljenja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.