Smenjeni direktor: Bio sam smetnja ministru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjeni direktor: Bio sam smetnja ministru

Bio sam smetnja ministru da sprovede tender onako kako je nameravao, rekao je za Novosti smenjeni direktor Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović, protiv kojeg je Upravni odbor tog muzeja uputio inicijativu za razrešenje Ministarstvu kulture i informisanja, koje je tu inicijativu danas usvojilo.

Upravni odbor je u inicijativi, kako podsećaju Novosti, tvrdio da je Despotović doveo u pitanje ne samo završetak rekonstrukcije muzeja, već i samo funkcionisanje ustanove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Despotović je za taj list, odgovarajući na optužbe, izjavio da je na njega mesecima vršen pritisak da posao na tenderu dobije firma koja nije ispunjavala tenderske ponude, koja je ponudila da posao vredan 800 miliona dinara, uradi za 450 miliona.

Kako je izjavio, smatrao je ne samo da je nemoguće obaviti poslove rekonstrukcije pod uslovima koje je ta firma nudila, već i da je prihvatanje takve ponude krivično delo.

Despotović kaže da je uloga i ministra kulture da štiti zakonitost i dodaje da nije želeo da podlegne pritiscima ministra i pristane na nešto što je smatrao krivičnim delom.

Rezultat toga je, tvrdi Despotović, da su ga "uklonili sa puta".

"Pretpostavljam da će nakon što Vlada usvoji inicijativu Upravnog odbora o mojoj smeni, formirati novu tendersku komisiju i završiti ono na šta nisam želeo", rekao je Despotović.

Ministarstvo je zahtev za razrešenje prosledilo Vladi Srbije na hitno konačno odlučivanje.

Inicijativa za razrešenje Despotovića

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu na današnjoj sednici pokrenuo je inicijativu za razrešenje Despotovića i uputio je Ministarstvu kulture i informisanja, ukazujući na nepravilnosti koje proizvode ozbiljne posledice i značajno remete funkcionisanje ove ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Upravni odbor u saopštenju ukazuje da je Despotović, svojim nepostupanjem i dužim, nenajavljenim i neobrazloženim periodima odsustva iz Muzeja, doveo u pitanje poslovanje ustanove u svim segmentima rada.

Prema stavu Upravnog odbora, Despotović je na taj način ugrozio uspešan tok i završetak rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje Muzeja savremene umetnosti, kao najvažnije kapitalne investicije u oblasti kulture Republike Srbije.

Zbog ovakvog postupanja, Upravni odbor upozorava na mogućnost ugrožavanja izvršenja Ugovora o finansiranju programa u 2015. godini zaključenog između Ministarstva i Muzeja.

Upravni odbor podseća da su ugovorom određene obaveze Muzeja povodom adaptacije i rekonstrukcije zgrade, i da su kod resornog Ministarstva, na ime kapitalnih izdataka budžetskih korisnika, opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 975 miliona 806 hiljada dinara, čija je realizacija predviđena do 31. decembra 2015. godine.

Činjenica je da Despotović nije preduzeo odgovarajuće korake i mere u pravcu dugo očekivane i najavljivane rekonstrukcije Muzeja, niti je o tom postupku i javnoj nabavci za izvođenje radova obaveštavao Upravni odbor, na šta je bio obavezan, u skladu sa Statutom MSU.

Upravni odbor ukazuje da je direktor Muzeja savremene umetnosti zato doveo u pitanje, ne samo završetak rekonstrukcije, već i samo funkcionisanje ustanove.

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti čine: Dušan Otašević, predsednik akademik, i članovi Vladimir Veličković, akademik, prof. dr Lidija Merenik, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dušan Zdravković, dipl. ekonomista iz Beograda i Aleksandra Mirčić, šef Odeljenja umetničke dokumentacije-kustos.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.