Skup regionalnih lidera u Beogradu

Izvor: B92, 03.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup regionalnih lidera u Beogradu

Beograd -- Predstavnici vlada zemalja Jugoistočne Evrope pozvali su Brisel da u ovoj godini ubrza pridruživanje zemalja regiona Evropskoj uniji.

U zajedničkoj izjavi sa skupa u Beogradu, na kojoj su učestvovali predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije, upućen je poziv Evropskoj uniji da ukine vize za građane tih država, kao i apel da se dodatnim sredstvima pomogne lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomijama da savladaju posledice svetske ekonomske krize.

Predstavnici Albanije nisu podržali zajedničku izjavu objašnjavajući da je beogradski skup nedovoljno zvanična instanca za razgovor o regionalnim problemima.

Regionalnom sastanku "Evropska perspektiva Jugoistočne Evrope u vremenu izazova - suočavanje sa ekonomskom i energetskom krizom" u Palati Srbija prisustvovali su predstavnici svih šest zemalja regiona - Makedonije, BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i domaćina Srbije.

Prisutnima se obratio i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je izjavio da je Vlada Srbije na svetsku ekonomsku krizu reagovala merama štednje budžetskih sredstava, kao i podsticajima za proizvodnju i tražnju domaće robe.

Obraćajući se učesnicima regionalne konferencije posvećene ekonomskoj krizi, Cvetković je kazao da će na sledećoj sednici vlada usvojiti podsticajne mere za ulaganje u infrastrukturu.

Sredstvima iz budžeta, kao i kreditima međunarodnih finansijskih institucija, podsticaće se ubrzana izgradnja infrastrukutre, pre svega putnog i železničkog pravca na panevropskom Koridoru 10, što će obezbediti veću uposlenost građevinskih firmi, naveo je Cvetković.

Premijer Cvetković je najavio program realizacije infrastrukturnih projekata za ovu godinu i upoznao preduzetnike iz država regiona sa prioritetnim infrastrukturnim projektima, kao i sa projektima u sektoru energetike.

On je takođe podsetio da je nedavno raspisan tender za izgradnju novih termoelektrana u Srbiji i predstavio planove za izgradnju hidrocentrale "Buk bjela" na Drini kao i kapaciteta za korišćenje alterntivnih vidova energije, čiju će izgradnju subvencionisati država.

Evropska komisija je pripremila paket solidarnosti za jugoistočnu Evropu od 120 miliona evra, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Tadić sa šefovima delegacija

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa šefovima delegacija konferencije ''Evropska perspektiva jugoistočne Evrope u vremenu izazova - suočavanje sa ekonomskom i energetskom krizom'', koja je održana u Beogradu.

Tokom razgovora predsednika Srbije sa regionalnim liderima ukazano je na potrebu međusobne saradnje u procesu evropskih integracija zemalja regiona.

Konstatovano je i da je neophodno jačanje saradnje u oblasti energetike, kroz izgradnju energetske i transportne infrastrukture, posebno u vreme suočavanja zemalja regiona sa svetskom ekonomskom krizom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

On je na skupu regionalnih lidera rekao da Evropska komisija prepoznaje ekonomski značaj Jugoistočne Evrope i da je solidarnost nužna jer je region ekonomski povezan sa Evropskom unijom.

Đelić je ukazao i na značaj regionalnog povezivanja zemalja u prevazilaženju ekonomske krize, ali i energetske nestabilnosti, navodeći da su CEFTA sporazum i trgovinska razmena između zemalja regiona pokazali da saradnjom mogu da se ostvare značajni rezultati.

Inače, na skupu su i potpredsednik Vlade Makedonije za evropske integracije Ivica Bocevski, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mladen Zirojević, državni sekretar za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Davor Božinović, generalni sekretar Ministarstva za evropske integracije Albanije Arben Kasahu, pomoćnik ministra finansija Crne Gore Milorad Katnić, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Hido Bišćević.

Oni razgovaraju o perspektivi proširenja Evropske unije u uslovima sadašnje ekonomske i energetske krize i predstojećih evropskih izbora, regionalnoj saradnji u procesu evrointegracija, kao i o potpunoj viznoj liberalizaciji za zemlje Jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno, cilj sastanka je razmena iskustva, pronalaženje zajedničkih rešenja za budućnost i jačanje regionalne saradnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skup regionalnih lidera u Beogradu

Izvor: RTV Pink, 03.Feb.2009

Srbiju predstavljaju Đelić i Cvetković. . . Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić predsedavaće današnjem skupu regionalnih lidera koji će biti održan u Beogradu, a prisutnima će se obratiti i premijer Srbije Mirko Cvetković, najavljeno je iz Đelićevog...

Nastavak na RTV Pink...

Đelić: Neophodna regionalna saradnja u evropskim integracijama

Izvor: Blic, 03.Feb.2009

Zemlje jugoistočne Evrope možda imaju otvorena bilateralna pitanja, ali što se tiče evropskih integracija treba da podržavaju jedna drugu i da jačanjem regionalne saradnje rade na prevazilaženju ekonomske krize, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.....Otvarajući skup u Beogradu...

Nastavak na Blic...

Srbija domaćin skupu regionalnih lidera Jugoistočne Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić predsedavaće današnjem skupu regionalnih lidera koji će biti održan u Beogradu, a prisutnima će se obratiti i premijer Srbije Mirko Cvetković, najavljeno je iz Đelićevog kabineta..Regionalnom sastanku "Evropska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija domaćin skupa regionalnih lidera Jugoistočne Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić predsedavaće današnjem skupu regionalnih lidera koji će biti održan u Beogradu, a prisutnima će se obratiti i premijer Srbije Mirko Cvetković, najavljeno je iz Đelićevog kabineta...Regionalnom sastanku "Evropska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Cvetković o mjerama protiv krize

Izvor: Capital.ba, 03.Feb.2009

BEOGRAD, Premijer Srbije Mirko Cvetković upoznao je učesnike skupa o evropskim perspektivama regiona jugoistočne Evrope sa mjerama koje Srbija namjerava da preduzme da bi prevazišla posljedice svjetske ekonomske krize, kao i sa planovima u oblasti energetike. Cvetković je na regionalnom skupu u...

Nastavak na Capital.ba...

Jugoistočna Evropa zajednički protiv ekonomske krize

Izvor: RTS, 03.Feb.2009

Predstavnici vlada zemalja jugoistočne Evrope usvojili zajedničku Deklaraciju o nastupu prema Evropskoj uniji. Paket solidarnosti za jugoistočnu Evropu od 120 miliona evra. Evropa prepoznaje ekonomski značaj jugoistočne Evrope, izjavio Božidar Đelić. Vlada će usvojiti podsticajne mere za infrastrukturu,...

Nastavak na RTS...

Ustav krši prava manjina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Feb.2009

Nekoliko odredbi Ustava Bosne i Hercegovine krše ljudska i manjinska prava i moraju se mijenjati kako bi ova zemlja mogla računati na članstvo u Evropskoj uniji, rečeno je tokom današnje konferencije o zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Konferencija je dio projekta "Parlament za Evropu”, a...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.