Raspisivanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2012, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisivanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisaće danas parlamentarne izbore u Srbiji, a nakon toga će i predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović raspisati izbore za lokalnu samoupravu.

Predsednik Srbije potpisaće Odluku o raspisivanju izbora u 12 sati u zgradi predsednika na Andrićevom vencu 1, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Izbore za Skupštinu Vojvodine raspisaće predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Rok za raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora ističe danas, kada će biti poznat i termin njihovog održavanja.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana pre isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Vojvodine, izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić danas raspisuje izbore

Izvor: NaDlanu.com, 13.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisaće danas u podne parlamentarne izbore, najavljeno je iz Pres službe predsednika Srbije. ..Boris Tadić će u 12.00 sati potpisati Odluku o raspisivanju izbora u zgradi Predsedništva, a nakon toga će dati izjavu. Parlamentarni izbori mohgli bi da budu održani...

Nastavak na NaDlanu.com...

DAČIĆ: POBEDIĆU I TADIĆA I NIKOLIĆA!

Izvor: Kurir, 13.Mar.2012

Prema svim pokazateljima, koalicija oko SPS sigurno osvaja 15 odsto, što u prevodu znači da neće moći bez nas, kaže lider socijalista..BEOGRAD - Žestoko!I Boris Tadić i Toma Nikolić neka ne kalkulišu sa datumom raspisivanja predsedničkih izbora, jer to neće moći da im prođe, zapretio je...

Nastavak na Kurir...

Danas saznajemo kada ćemo glasati

Izvor: Mondo, 13.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisaće danas parlamentarne izbore u Srbiji, a nakon toga će i predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović raspisati izbore za lokalnu samoupravu.

Nastavak na Mondo...

Tadić danas raspisuje parlamentarne izbore

Izvor: Blic, 13.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisaće danas parlamentarne izbore u Srbiji, a nakon toga će i predsednica srpskog parlamenta Slavica Djukić-Dejanović raspisati izbore za lokalnu samoupravu. ..Predsednik Srbije potpisaće Odluku o raspisivanju izbora u 12 sati u zgradi predsednika na Andrićevom...

Nastavak na Blic...

Boris Tadić odredio datum izbora

Izvor: RTV Pink, 13.Mar.2012

Predsednik: Izbori 6. maja, za bolju budućnost . . . Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas parlamentarne izbore za 6. maj, i poručio da će oni biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmiše demokratija, a građani da izaberu bolju budućnost. .

Nastavak na RTV Pink...

Izbori 6. maja - po novim pravilima

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2012

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani 6. maja. Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je danas za 6. maj redovne parlamentarne izbore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

TADIĆ RASPISAO IZBORE ZA ĐURĐEVDAN

Izvor: Kurir, 13.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj..BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj. Predsednik Tadić je potpisao Odluku o raspisivanju izbora u zgradi Predsedništva...Pokrajinski i lokalni izbori biće raspisani...

Nastavak na Kurir...

Blagojević: Tadić može da raspiše predsedničke izbore do 7. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2012

NOVI SAD -..Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Marko Blagojević izjavio je danas da eventualno raspisivanje i predsedničkih izbora zavisi od procene predsednika Republike, pošto je za njihovo održavanje neophodno da on prethodno podnese ostavku...Blagojević je ukazao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.