Vesti

0

Izbori 6. maja - po novim pravilima

Autor: ZM

Izvor: Novi magazin

Izbori 6. maja - po novim pravilima

U 14 sati predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore a pokrajinske je raspisao predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši.

NM portal otvorio je danas posebnu stranicu na sajtu posvećenu izborima.

Izborni kalendar

Političke stranke od danas pa do 21. aprila mogu Republičkoj izbornoj komisiji da dostave izborne liste za parlamentarne izbore 6. maja.

Uz izbornu listu dostavlja se i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju listu. 

Republička izborna komisija objavljuje zbirnu listu do 26. aprila.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7 časova, a zatvaraju u 20 časova.

Nakon održavanja parlamentarnih izbora, RIK ima tri dana da proglasi konačne rezultate, što znači do 10. maja, od kada teče i zakonskih 30 dana za konstituisanje parlamenta.

Rok za konstituisanje nove Skupštine Srbije je do 9. juna, a poslednji rok za izbor nove vlade je 8. septembar.

Parlamentarni izbori

Izbori 6. maja 2012. godine biće deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine. 


Parlament, koji je konstituisan 11. juna 2008. godine, drugi je saziv koji je imao pun četvorogodišnji mandat od 1990. godine. 

Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih. 

Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje.

 Prvi višestranački izbori za parlament Srbije održani su 1990. godine po većinskom izbornom sistemu. 

Naredni izbori, 1992. i 1993. godine, održani su po proporcionalnom izbornom sistemu sa devet izbornih jedinica, dok je na izborima  1997. godine bilo 29 izbornih jedinica. Izbori sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom, održani su 2000, 2003, 2007. i 2008. godine. 

Izborna pravila

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojima je ukinuta praksa blanko ostavki poslanika, a prvi put političke stranke će polagati izborno jemstvo ako žele da za  kampanju koriste sredstva iz budžeta.

Na izbornoj listi najmanje svaki treći kandidat mora biti žena, a Republička izborna komisija (RIK) će posle  izbora najkasnije u roku od 10 dana dodeliti poslaničke mandate. 

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se  mandati deliti po redosledu kandidata sa izborne liste, počev od prvog na listi. 

U slučaju prestanka mandata poslanici, nju će u parlamentu zameniti prvi sledeći kandidat na izbornoj listi a  ne sledeća žena na listi, a poslanika izabranog sa koalicione liste, u slučaju prestanka mandata, menja  kandidat za poslanika iz iste političke partije. 

U parlament će moći da se vrati i član vlade kome je prestala funkcija, ako u Skupštini bude upražnjen  poslanički mandat i ako je već bio poslanik u tom sazivu. 

Prvi put će političke stranke i koalicije polagati izborno jemstvo ako žele da za kampanju koriste sredstva iz  budžeta. Izborno jemstvo moraće da vrate u budžet ako na izborima ne osvoje jedan odsto glasova, odnosno  0,2 odsto ako je reč o stranci manjine, utvrđeno je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. 

Za finansiranje troškova izborne kampanje iz državnog budžeta biće izdvojeno 844 miliona dinara. 

Od tog iznosa, 20 odsto, odnosno 168 miliona dinara, biće raspoređeno u jednakim iznosima podnosiocima  proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za  troškove izborne kampanje.

Preostalih 80 odsto, 676 miliona dinara, biće dodeljena podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate  srazmerno broju osvojenih mandata, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za troškove kampanje.  

Političke stranke imaju obavezu da otvore poseban račun za evidentiranje prikupljenih sredstava i troškova  izborne kampanje kako bi se obezbedila efikasnija kontrola finansiranja troškova izborne kampanje. 

Organizovanje i sprovođenje izbora, kako je predviđeno budžetom za 2012, koštaće 1,1 milijardu dinara, a deo  tih sredstava namenjen je za naknade članovima RIK-a i biračkih odbora. 

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Birači će moći da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima i po mestu boravišta u zemlji, a ne  samo prema mestu prebivališta. 

Izbori su 2008. održani i na Kosovu, a predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ranije je rekla da  će lokalni izbori biti raspisani u svim sredinama u kojima je odbornicima istekao četvorogodišnji mandat, bez  obzira da li su one na jugu ili severu Kosova. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR