Poslanici o odluci Srba sa severa Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o odluci Srba sa severa Kosova

BEOGRAD -

Srpska radikalna stranka (SRS) i Nova Srbija (NS) ocenile su danas da je odluka Srba sa severa Kosova o delimičnom propuštanju snaga Kfora doneta pod velikim pritiskom Beograda.

Srpska napredna stranka (SNS) je ocenila da je ta odluka dokaz da su Srbi sa severa Kosova spremni da svoje pravo da žive u sopstvenoj državi realizuju na miran način i bez žrtava.

SPO za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nestatusni deo Ahtisarijevog plana

Srpski pokret obnove (SPO) ponovio je da je potrebno momentalno ukloniti barikade na severu Kosova i da se mora prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana kao osnov za buduće razgovore Beograda, Prištine i EU.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović kazao je novinarima u parlamentu da "politika balvana prvi put ozbiljno ometa" evropski put Srbije i upozorio da postoji mogućnost da Srbija 9. decembra ne dobije, ne samo datum početka pregovora o članstvu u EU, nego ni status kandidata.

On je dodao da se u javnosti stvara konfuzna situacija, jer predsednik države šalje jednu poruku, zamenik premijera drugu, premijer treću, zbog čega je srpska politika prema Kosovu često dezorijentisana.

Odmah nakon prihvatanja dela Ahtisarijevog plana, kako je naglasio, Srbija treba da uputiti poruku EU da je spremna za razgovor.

Srbija, kako je precizirao, svakako treba da traži evropske standarde za zaštitu Srba na Kosovu, srpskih manastira i kulturno-istorijskih spomenika.

SRS: Strahovit pritisak na Srbe sa severa Kosova

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kazao je novinarima u parlamentu da su predsednik Srbije Boris Tadić, Demokratska stranka i članovi pregovaračkog tima izvršili strahovit pritisak na Srbe sa severa Kosova, da su ucenjeni i da su pristali da uklone deo blokada navodno da bi Kfor po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 imao slobodan prolaz.

"To je početak onoga što je Tadić već dogovorio a to je da se na administrativnim prelazima postave Tačijevi policajci i carinici", kazao je Todorović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić kazao je novinarima u Skupštini da Beograd uvek popušta i da uvek mora da popušta jer Srbiju čeka da zvanično dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Beograd, posebno neki beogradski političari toliko vrše pritisak na Srbe sa severa Kosova da to prelazi granice pristojnosti", kazao je Ilić.

Poslanica SNS Jorgovanka Tabaković kazala je novinarima u parlamentu da odluka Srba sa severa Kosova znači da su oni sve vreme spremni na konstruktivan dijalog.

Srbi sa severa Kosova su najavili da će delimično ukloniti barikade kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje pripadnike na prelazima Jarinje i Brnjak, kao i da će Euleks moći da prolazi ukoliko ne prevozi kosovske carinike i policajce.

Povodom izjave zamenika premijera Ivice Dačića da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel u neformalnom razgovoru kao moguće rešenje za Kosovo navela federaciju, Velimir Ilić, Dragan Todorović, Jorgovaka Tabaković i Aleksandar Jugović ocenili su da je to nerealno i da je neozbiljno da visoki funkcioneri Vlade na takav način iznose u javnost neka rešenja za Kosovo, koja su bila usputna tema na večeri.

Završena rasprava o više ugovora i sporazuma

Poslanici su završili raspravu o više međudržavnih ugovora i sporazuma u oblasti pravosuđa i odbrane, a u parlamentu je određena pauza do 16 sati, kada će parlamentarci postavljati pitanja predstavnicima Vlade Srbije.

Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da članovi kabineta Mirka Cvetkovića svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, od 16 do 19 sati, odgovaraju na pitanja poslanika.

Poslanici su razmotrili potvrđivanje ugovora Srbije i Slovenije o izručenju i o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kao i ugovore Srbije sa Hrvatskom, Mađarskom i Nigerijom u oblasti odbrane.

Predložene ratifikacije obrazložila je ministarka pravde Snežana Malović, koja je navela da će njihovo potvrđivanje predstavljati još jedak korak u saradnji sa zemljama u regionu i u svetu.

Govoreći o sporazumima sa Slovenijom o izručenju i pravnoj pomoći, Malović je kazala da on i slični ugovori sa zemljama u regionu omogućavaju saradnju u pogledu otkrivanja, gonjenja i kažnjavanja počinilaca najtežih krivičnih dela kao što su dela organizovanog kriminala.

Pravo na učešće u raspravi i danas su iskoristili samo poslanici SRS, dok ostatak opozicije bojkotuje rad u skupštinskoj sali, nezadovoljni što se raspravlja o zakonima koji su na dnevnom redu tekuće sednice, a ne o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Izmene zakona o policiji u proceduri

U skupštinsku proceduru danas su stigle izmene Zakona o policiji, a Vlada Srbije predložila je da one budu donete po hitnom postupku, imajući u vidu bezbednosnu situaciju u Srbiji i uslove za rad policije i status policijskih službenika.

"Nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po bezbednost zemlje i rad organa i organizacija", navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jugović: Ahtisarijev plan rešenje za Kosovo

Izvor: S media, 27.Okt.2011

Rešenje severa Kosova treba tražiti na temelju plana Martija Ahtisarija, rekao je Aleksandar Jugović, potpredsednik Srpskog pokreta obnove. ..Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Jugović smatra da rešenje za situaciju na severu Kosova treba tražiti na temelju plana Martija Ahtisarija...Hodžaj:...

Nastavak na S media...

Odluka Srba sa severa pod pritiskom Beograda

Izvor: NaDlanu.com, 27.Okt.2011

BEOGRAD, 27. oktobra 2011. (Beta) - Srpska radikalna stranka (SRS) i Nova Srbija (NS) ocenile su u četvrtak da je odluka Srba sa severa Kosova o delimičnom propuštanju snaga Kfora doneta pod velikim pritiskom Beograda... BEOGRAD, 27. oktobra 2011. (Beta) - Srpska radikalna stranka (SRS) i Nova Srbija...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.