Izvor: B92, 08.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markus Bentler novi komandant Kfora

Priština -- Novoimenovani komandant Kfora, nemački general Markus Bentler, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta, italijanskog generala Đuzepea Emilija Gaja.

Preuzimanjem zastave NATO-a od komandanta združenih NATO snaga u Napulju, admirala Marka Ficdžeralda, nemački general Markus Bentler i formalno je preuzo dužnost novog, 14. po redu komandanta Kfora. Po završetku ceremonije, Bentler je kazao da su njegovi prioriteti na Kosovu da nastavi saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa institucijama na Kosovu i sa ovdašnjim međunarodnim misijama.

"Moramo i ubuduće da ozbezbedimo siguran život. Sa smanjenim brojem snaga, to će za mene biti izazov", poručio je Bentler na konferenciji za novinare.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti bilo je nekoliko stotina zvanica, među kojima su bili predsednik i premijer Kosova, zatim šefovi međunarodnih misija, političari, lideri stranaka i ostale ličnosti.

Novog komandanta Kfora očekuje smanjenje broja međunarodnih vojnika na Kosovu.

Odlazeći komandant Đuzepe Emilio Gaj je tim povodom na ceremoniji rekao da postepeno smanjenje broja pripadnika NATO-a nikako ne označava kraj angažovanja.

Kfor će nastaviti da pruža sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja svim žiteljima Kosova, rekao je Gaj.

Komandant združenih NATO snaga u Napulju Mark Ficdžerald je za odlazećeg komandanta kazao da je obezbedio stabilnost u promenama koje su se dogodile, posebno u uspoatavljanju misije Euleks.

"Nagledao je sprovođenje novih NATO zadataka, razvijanje novih multietničkih kosovskih bezbednosnih snaga i iznalaženje kreativnih rešenja kao odgovor na ograničenja u resursima, radi ispunjavanja svoje misije”, naveo je Ficdžerald.

Kfor na Kosovu trenutno broji 13 hiljada vojnika iz 34 zemlje.

Početkom sledeće godine, u Kforu će biti 10 hiljada vojnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smena na čelu KFOR-a

Izvor: RTV Pink, 07.Sep.2009, 14:30

Nemački general Bentler sutra preuzima dužnost . . . Novoimenovani komandant Kfora, nemački general Markus Bentler, preuzeće sutra dužnost od dosadašnjeg komandanta, italijanskog generala Đuzepe Emilia Gaja, saopšteno je iz komande Glavnog štaba Kfora u Prištini. .

Nastavak na RTV Pink...

Novi komandant KFOR-a preuzima dužnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2009

PRIŠTINA - Novoimenovani komandant KFOR-a, nemački general Markus Bentler, preuzeće danas dužnost od dosadašnjeg komandanta, italijanskog generala Đuzepea Emilija Gaja...Ceremonijom primopredaje dužnosti rukovodiće komandant Združenih snaga NATO u Napulju, američki admiral Mark Ficdžerald...Skup,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Primopredaja dužnosti komandanta Kfora

Izvor: S media, 08.Sep.2009

U Glavnom štabu Kfora u Prištini održana ceremonija primopredaje dužnosti komandanta Kfora italijanskog generala Djuzepea Emilija Gaja nemačkom generalu Markusu Bentleru. ..Odlazeći komandant poručio je da "postepeno smanjenje broja pripadnika NATO-a nikako ne označava kraj angažovanja, nego...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.