Primopredaja dužnosti komandanta Kfora

Izvor: S media, 08.Sep.2009, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primopredaja dužnosti komandanta Kfora

U Glavnom štabu Kfora u Prištini održana ceremonija primopredaje dužnosti komandanta Kfora italijanskog generala Djuzepea Emilija Gaja nemačkom generalu Markusu Bentleru.

Odlazeći komandant poručio je da "postepeno smanjenje broja pripadnika NATO-a nikako ne označava kraj angažovanja, nego osnažuje i potvrdjuje napredak koji je postignut" i poručio da će Kfor nastaviti da pruža sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja svim žiteljima Kosova i Metohije.

"Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uspešno obavljenog zadatka Kfor polako počinje sledeću fazu prilagodjavanja na novonastalu, bolju situaciju", rekao je Gaj.

On je rekao da je protekla godina svakako bila puna izazova za celu medjunarodnu zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Bentler je rekao da se mora nastaviti saradnja sa institucijama na Kosovu i Metohiji i sa medjunarodnim misijama.

"Moramo i ubuduće da ozbezbedimo siguran život sa smanjenim brojem snaga i to će za mene biti izazaov", poručio je on na konferenciji za novinare odmah po preuzimanju dužnosti komandatna Kfora.

General Bentler je preuzeo dužnost kao 14. komandant Kfora od kako su, u junu 1999. godine, te medjunarodne snage pod vodstvom NATO-a preuzele kontrolu nad južnom srpskom pokrajinom.

Komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Mark Ficdžerald rekao je na ceremoniji da će Kfor svim stanovnicima Kosova i Metohije, u koordinaciji sa medjunarodnim partnerima i lokalnim institucijama, nastaviti da pruža podršku u stvaranju okruženja u kojem vladaju mir i stabilnost, podstičući ekonomski razvoj, slobodno i demokratsko društvo.

Na istoj ceremoniji, kosovski predsednik Fatmir Sejdiu rekao je da su Kosovo danas 62 zemlje priznale kao nezavisno i naglasio svoju rešenost na uspostavljanju vladavine prava u svim delovima pokrajine, kroz trajnu saradnju prijateljskih zemalja, medju koje je ubrojao SAD, evropske i druge zemlje demokratskog sveta.

Ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta Kfora prisustvovalo je oko 500 zvanica, medju kojima su bili šefovi medjunarodnih misija na Kosovu, predstavnici institucija i druge ličnosti.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.